Elektronisch (virtueel) geld waaraan de uitgever kenmerken / eigenschappen mee kan geven om te bepalen wat de gebruiker van het geld er wel en niet mee kan doen.
Bijvoorbeeld voor welke specifieke toepassingen (vergelijkbaar met een boekenbon of consumptiebonnen voor een bepaald evenement), binnen welke tijdspanne, enzovoorts.
Hiermee kan de uitgever dus het betaalgedrag van de gebruiker beïnvloeden of zelfs sturen en controleren.
Programmeerbaar geld is technisch gezien cryptografisch geld.
Voorbeeld
'Programmeerbaar geld kun je allerlei eigenschappen meegeven die de ‘uitgever’ van dat geld aan het gebruik wil koppelen. Bijvoorbeeld als je het snel uitgeeft, krijg je een bonus, of omgekeerd als je het juist enige tijd bewaard. Hierdoor kun je als uitgever van zo’n munt het ‘betaalgedrag’ van de houders van dat digitale geld beïnvloeden of zelfs sturen en controleren. China ‘experimenteert’ sinds 2014 met een digitale Yuan: programmeerbaar geld dat de staat beheert. Door een vervaldatum op te nemen, moet je het voor een bepaald moment uitgeven. Door bij elke betaling ‘automatisch’ belasting te incasseren, wordt belastingheffing eenvoudig. Maar ook spaargeld, erfenissen en ander bezit komt binnen handbereik van de overheid. Je kunt kinderbijslag bijvoorbeeld alleen maar uitgeven aan kinderspullen. Zorgtoeslag mag alleen bij bepaalde zorgaanbieders te besteden. Of bij het zakgeld van je kinderen kun je als ouder bepalen welk deel in snoep mag worden omgezet.'
Bron: riskcompliance.nl, column Hans Timmerman - 01-12-2022.
Zie ook: betalingsverkeer, blockchain, cryptografisch geld, digitale centralebankmunt, digitale dollar, digitale euro, betaalgedrag, privacy, persoonsgegevens, profiling, data, big data, datamining, data science, datawetenschapper, surveillancekapitalisme, dataïsme. Vergelijk: sociaal-kredietsysteem.
Tip anderen
|