Prijsstabiliteit is een situatie waarbij prijzen in een economie gedurende langere tijd gemiddeld genomen aan weinig verandering onderhevig zijn. De inflatie (of deflatie) is hierbij dus gering.
Het grote publiek denkt bij prijsstabiliteit vaak aan een gelijkblijvend prijspeil, maar centrale banken denken over het algemeen naar een inflatie van omstreeks 2%.
Een gematigd positief inflatiedoel creëert een buffer tegen dalende prijzen in geval van meetfouten in de officiële inflatiecijfers. Een bescheiden inflatie kan ook wenselijk zijn als buffer tegen wijdverspreide, zichzelf versterkende prijsdalingen bij een sterk krimpende economie en uitstel van bestedingen. Daarnaast zal bij een zeer lage inflatie ook de nominale rente bijna nul bedragen; in dat geval zijn de mogelijkheden van een centrale bank om het beleid bij economische zwakte te verruimen beperkt.
Overigens kunnen in een situatie waarin er over het geheel genomen prijsstabiliteit heerst toch bewegingen zijn in de prijzen van een individueel goed of een individuele dienst. Dit soort prijsschommelingen zijn heel normaal in een markteconomie.
Engels: price stability.
Zie ook: geld, prijspeil, prijsindexcijfer, koopkracht, inflatie, inflatiecijfer, deflatie, laagflatie, agflatie, inflatiedoel, geldhoeveelheid, financiële stabiliteit, consumentenprijsindex, Consumer Price Index, Producer Price Index, Don't fight the Fed.
Tip anderen
|