Voluit: Rabobank Ledencertificaat.
Afgekort: RLC.
Oorspronkelijk (sinds 2000) speciaal voor klanten (bij de Rabobank leden genoemd) en personeelsleden van de Rabobank uitgegeven certificaten van aandelen.
Deze ledencertificaten (nominale waarde € 25) zijn door het relatief hoge dividend een geliefde belegging, maar zij waren niet beursgenoteerd. Eens per maand kon er gehandeld worden op een interne markt.
Door de koppeling van het dividend aan het rendement van de meest recente 10-jarige staatslening (plus 1,5% met een minimum van 5,2%) lijken de certificaten erg op obligaties, maar de Raad van Bestuur van de Rabobank heeft het recht om de dividendbetaling op te schorten. Er is een grens aan het maximale aantal certificaten dat een lid mag houden (2012: 93.750 stuks); In totaal werd (tussen 2000 en 2005) een bedrag van ruim € 6 miljard geplaatst.
Nadat de SNS-bank in de problemen kwam en in 2013 uiteindelijk werd genationaliseerd kwam meer nadruk te liggen op het risico van deze certificaten; in het kader van haar zorgplicht stuurde de Rabobank alle bezitters van dit papier een 'waarschuwing' waarin op het risico werd gewezen en een maximum van 20% van de portefeuille werd aangegeven.
Toen de Rabobank vervolgens in oktober 2013 een zeer hoge boete moest betalen in verband met haar betrokkenheid bij het LIBOR-schandaal gaf dat een forse deuk in de reputatie van de bank en werden steeds meer certificaten ten verkoop aangeboden.
Op 3 december 2013 maakte de bank bekend beursnotering in Amsterdam te gaan aanvragen voor de RLC's; daarbij wordt de naam gewijzigd in Rabobank Certificaten.Tevens wordt de minimum rentevergoeding opgetrokken naar 6,5%. In feite wordt met deze stap afscheid genomen van het coöperatieve karakter van de Rabobank.
Zie ook: coöperatieve bank, certificaat, London Interbank Offered Rate, toogdag.
Tip anderen
|