Ook: Liborgate, rentefraude, rentemanipulatie.
Schandaal rond het manipuleren van het interbancair rentetarief LIBOR, voluit de London Interbank Offered Rate.
Sinds de kredietcrisis (2008-2009) was er al kritiek op de totstandkoming van de LIBOR; er werden vragen gesteld ten aanzien van de transparantie en de mogelijkheid om het rentetarief te manipuleren. Ook deze manipulatiegeruchten waren al langer onderwerp van gesprek. Medio 2012 zijn echter ook bewijzen in de vorm van e-mails gepubliceerd: de Britse toezichthouder op de financiële markten - de Financial Services Authority (FSA) - heeft een groot onderzoek onder betrokken banken geopend.
Als eerste werd Barclay's Bank veroordeeld tot een hoge boete; verschillende topmannen moesten op 3 juli 2012 vertrekken.
De Zwitserse bank UBS kreeg zelfs een boete van ruim € 1,2 miljard opgelegd voor het manipuleren van het Libor-rentetarief.
Bewezen is dat ook andere banken hebben meegewerkt aan deze fraude en veroordeeld zullen worden.
In Nederland leverde de Rabobank dagelijks rentetarieven voor de LIBOR-berekening; in oktober 2013 werd bekend dat de Rabo ongeveer € 770.000 aan internationale toezichthouders en justitie in de VS, het VK en Nederland zal moeten betalen. Slechts ongeveer 10% van dit bedrag betreft een schikking met het Openbaar Ministerie in Nederland.
Het bekend worden van dit schandaal heeft het vertrouwen in het bankwezen wederom een grote slag toegebracht en ook weer twijfel gezaaid over de rol van toezichthouders op het bankwezen.
Engels: LIBOR rate-rigging scandal.
Zie ook: rate-rigging, sjoemelrente, Euribor-schandaal, manipuleren, rentemanipulatie, London Interbank Offered Rate, Serious Fraud Office, Bully-Banks, renterovers.
Tip anderen
|