Afgekort: LIBOR.
London Interbank Offered Rate, de gemiddelde rentevoet waartegen geld kan worden aangetrokken in de Londense interbancaire markt (dus tussen banken onderling), voor looptijden variërend van 'overnight' tot 12 maanden. Het gaat in totaal om circa 150 rentetarieven per dag.
Het LIBOR-tarief vormt een belangrijk richtsnoer voor banken en andere financiële instellingen bij de bepaling van hun tarieven. Met name 3- en 6-maands LIBOR worden veelvuldig gebruikt als referentierente bij de rentebetalingen uit hoofde van financiële contracten waarin variabele renteverplichtingen zijn verwerkt, zoals bijvoorbeeld rente-swaps, caps, floor, en swaptions.
De LIBOR-rente wordt voor tien verschillende valuta's vastgesteld; men spreekt bijvoorbeeld over CHF-LIBOR (Zwitserse frank), SEK-LIBOR (Zweedse kroon), Sterling-LIBOR (Britse pond), enzovoorts (mits deze tarieven door de deelnemende partijen in de Londense interbancaire markt zijn vastgesteld).
Tot 2013 berekende de British Bankers Association (BBA) de tarieven dagelijks volgens een vaste rekenregel uit de dagelijkse opgaven door een panel van (minimaal) acht tot zestien internationale banken (waaronder de Rabobank).
Sinds de kredietcrisis (2008-2009) is er kritiek op de totstandkoming van de LIBOR; er worden vragen gesteld ten aanzien van de transparantie en de mogelijkheid om het rentetarief te manipuleren. Volgens sommigen doen banken alsof het lenen van geld voor hen goedkoper is dan in werkelijkheid het geval is. Op die manier komt de soliditeit van deze banken minder snel in gevaar. Deze manipulatiegeruchten waren al langer onderwerp van gesprek. Medio 2012 zijn echter ook bewijzen in de vorm van e-mails gepubliceerd: de Britse toezichthouder op de financiële markten - de Financial Services Authority (FSA) - heeft een groot onderzoek onder betrokken banken geopend ('LIBOR-schandaal').
In juli 2013 werd (vooral als gevolg van het LIBOR-schandaal) de berekening na een soort aanbesteding toegekend aan een entiteit vallend onder NYSE Euronext; deze organisatie heet inmiddels de ICE Benchmark Administration, en is onderdeel van de Intercontinental Exchange (ICE).
De dagelijkse prijsvaststelling (fixatie, fixing) van LIBOR gaat nu door het leven als ICE LIBOR.
Internet: www.theice.com/iba/libor.
Zie ook: interbancair tarief, referentierente, fixing, British Bankers Association, ICE Benchmark Administration, overnight rate, callgeldlening, daggeldlening, LIBOR-schandaal. Vergelijk: EURIBOR, Federal Funds, Tokyo InterBank Offered Rate, Hongkong Inter-Bank Offered Rate, Secured Overnight Financing Rate, market probability tracker.
Tip anderen
|