Een half september 2011 door het rentebepalende gremium van de Federal Reserve Board (Fed) - het Federal Open Market Committee (FOMC) - uitgewerkte operatie, waarbij voor $ 400 miljard aan kortlopende (< 3 jaar) obligaties uit het bezit van de Fed worden geruild in langerlopende (> 6 jaar) obligaties, meestal door de uit de aflossing van kortlopende obligaties vrijkomende middelen te gebruiken voor aankoop van langerlopend papier.
Hiermee wordt een verlaging van de lange rente nagestreefd met als doel investeringen van het bedrijfsleven en dure aankopen van de consument te bevorderen en zo de economie te stimuleren. De korte rente is in september 2011 al sinds tijden op een zeer laag peil verankerd en zal waarschijnlijk maar een beetje stijgen.
Het gaat bij Operatie Twist om een 'draai' (Engels: twist) van kort naar lang. Een soortgelijke operatie werd reeds begin jaren zestig van de vorige eeuw uitgevoerd toen de 'twist' (dans) heel populair was. Operatie Twist was een aardige woordspeling.
In de periode 2009-2011 heeft de Fed al op enorme schaal Amerikaanse staatsleningen en financiële producten gekocht in een poging de gevolgen van de kredietcrisis te bezweren. Als gevolg van deze interventies is de balans van de Fed ongeveer verviervoudigd. De beoogde doelstellingen (het aanjagen van de economie, het verlagen van de werkloosheid) zijn tot nu toe nauwelijks bereikt.
Regelmatig wordt gesuggereerd dat de Fed een nieuwe Operatie Twist zou moeten opstarten.
Voor Nederland heeft een daling van de lange rente grote nadelige gevolgen hebben voor de dekkingsgraden van de pensioenfondsen.
Engels: Operation Twist.
Zie ook: doorrollen, openmarktoperatie, interventie, opkoopprogramma, QE, QE1, QE2, QE3, duration, looptijdbeleid, durationbeleid, Nieuw & Actueel in 2011.
Tip anderen
|