Op 24 november 1982 kwamen werkgevers- en werknemersorganisaties in de Stichting van de Arbeid het Akkoord van Wassenaar overeen. In het akkoord werd loonmatiging gekoppeld aan herverdeling van arbeid, met als doel de (jeugd)werkloosheid te bestrijden en gelijktijdig de concurrentiekracht van het bedrijfsleven te vergroten. Het akkoord werd gesloten tijdens een diepe economische crisis (krimp van de economie in 1981 en 1982), waardoor de werkgelegenheid sterk terugliep.
Voorbeeld
'Als vakbondsvoorman groeide Kok in de jaren tachtig uit tot een opponent van de bezuinigingskabinetten van Ruud Lubbers. ‘Ik pik het niet’, stond op de button die hij droeg tijdens een ambtenarenprotest tegen bezuinigingen. Maar hij was ook één van de geestelijk vaders van het Akkoord van Wassenaar (1982), de uitruil tussen werkgevers en vakbonden over loonmatiging en arbeidstijdverkorting die de basis zou vormen voor de grote economische bloei in de jaren negentig. Kok begreep al vroeg dat hij aan de onderhandelingstafel meer voor elkaar kon krijgen dan met staken en demonstreren.'
Bron: NRC, necrologie Wim Kok (1938-2018) - 20-10-2018.
Zie ook: sociaal akkoord, sociale partners, poldermodel, arbeid, arbeidsmarkt, werkgelegenheid, concurrentiepositie, werkloosheid, loon, loonmatiging, loonoffer, nullijn, herverdeling van arbeid, Stichting van de Arbeid. Vergelijk: Mondriaanakkoord.
Tip anderen
|