Door overheden, centrale banken en sommige andere instellingen, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aangehouden goudvoorraden; deze worden aangehouden als opslag van waarde, als reserve.
Er zijn tijden geweest dat de gehele geldhoeveelheid werd gedekt door goud (zie ook: gouden standaard, goudwisselstandaard).
Voorbeeld
- 'De dollar wordt aan de kant geschoven voor goud. Althans, dat verwacht het overgrote deel van de managers bij centrale banken in een peiling door de World Gold Council. Ondanks dat de goudprijs dit jaar al meermaals records heeft genoteerd en centrale banken al twee jaar een recordhoeveelheid goud hebben ingekocht, wil 30 procent van de centrale banken haar goudreserves verder aanvullen in het aankomende jaar. .... Goud wordt over het algemeen gezien als een veilige investering ten opzichte van valuta als de euro of dollar. Zeker in tijden van crisis vluchten mensen naar edelmetalen om zo hun geld veilig te stellen.'
Bron: BNR - 19-06-2024.
- 'China lijkt .....het voorbeeld van Rusland te volgen. Dat kocht vorig jaar 278 ton goud op de internationale markt. Binnen tien jaar tijd heeft Rusland onder Poetin de goudreserves verviervoudigd in ruil voor dollars. Er zijn geen bewijzen dat het een gecoördineerde actie is met het doel een ander monetair systeem op te zetten. Maar ze [China en Rusland, red.] zouden het uiteindelijk wel kunnen doen.'
Bron: Volkskrant, column Peter de Waard - 09-04-2019.
Engels: gold reserve.
Zie ook: goud, reserve, goudvoorraad, gouden standaard, goudwisselstandaard, metalisme, Bretton Woods, World Gold Council, veilige haven (beleggingsalternatief), Mercantilisme, Fort Knox, DNB Cashcentrum. Vergelijk: valutareserves, oliereserves.
Tip anderen
|