In het algemeen: de verkoop van een bepaald product verplicht koppelen aan de afname van een tweede product.
In de financiële sector gaat het meestal om de verplichting om bij een lening een verzekering af te sluiten.
Het komt vaak voor dat het eerste product aantrekkelijk wordt gemaakt voor de klant (bijvoorbeeld door een relatief lage rente), terwijl op het tweede product een (soms moreel onaanvaardbare) winst wordt gemaakt. De kosten op het tweede product zijn meestal niet goed zichtbaar voor de consument.
Koppelverkoop is in het algemeen niet wettelijk verboden, behalve voor ondernemingen met een economische machtspositie.
Voorbeeld
'Makelaars doen aan koppelverkoop: 'louche' en 'machtsmisbruik' - .....Het gaat als volgt: je doet een bod op een huis en de verkopend makelaar zegt dan dat de verkoop aan jou alleen doorgaat als je via hem of haar het huis verkoopt waaruit je vertrekt. Dat levert die makelaar extra omzet op, want die heeft weer een nieuw huis om te verkopen. Een soort koppelverkoop dus. Volgens de eigen regels van makelaarsorganisaties mag dit helemaal niet. Het betekent namelijk dat de makelaar mogelijk niet voor het beste bod voor de verkopende particulier gaat, maar voor een bod dat een nieuw huis oplevert om te verkopen. En bieders die voor het eerst kopen en geen koopwoning achterlaten, maken zo minder kans op een woning.'
Bron: NOS - 19-08-2023.
Zie ook: concurrentie, mededinging, economische machtspositie, marktverstoring, betalingsbeschermingsverzekering, lock in, vendor lock-in, captive market.
Tip anderen
|