Ook: crisisopslag. Banken moeten sinds de financiële crisis (kredietcrisis, eurocrisis) aan hun financiers niet alleen het EURIBOR-tarief (Euro Interbank Offered Rate) betalen, maar ook nog een variabele liquiditeitspremie (een opslag), waarvan de hoogte afhankelijk is van de ontwikkelingen op de geldmarkt. Deze is opslag wordt ook wel de liquiditeitstoeslag of crisisopslag genoemd.
De EURIBOR is de referentierente op de geldmarkt waartegen interbancaire termijndeposito's met een vaste looptijd tot en met één jaar in eurobedragen binnen de Europese Economische en Monetaire Unie worden aangeboden.
Aan EURIBOR gekoppelde rentetarieven komen veel voor bij kredietverlening aan bedrijven en instellingen, maar ook bij hypotheekleningen voor particulieren wordt het euribortarief gebruikt als referentierente.
Vooral de eerste jaren na de financiële crisis hebben de banken in veel gevallen de opslagen op EURIBOR drastisch verhoogd, waardoor de financieringslasten zijn gestegen.
Zie ook: interbancair tarief, krediet, lenen, kredietcrisis, eurocrisis, opslag, risico-opslag, renteopslag, opslagrente.
Tip anderen
|