Afgekort: TCO.
- Algemeen - Een financieel begrip waarmee getracht wordt alle kosten van zowel de aanschaf als het gebruik van een technologie of bedrijfsoplossing in kaart te brengen; het begrip TCO is dus ruimer dan alleen de aanschafkosten. Tot de kosten behoren ook zaken als onderhoud, opleiding, integratie met andere systemen/oplossingen, ondersteuning, licenties, geplande upgrades en vervanging. De TCO wordt becijferd om het rendement op een investering te berekenen (return on investment of ROI).
- Beleggingsondernemingen - De totale kosten bij het beleggen bij een vermogensbeheerder, beleggingsfonds of via een adviseur. Met behulp van de TCO kunnen beleggers dan eenvoudig het netto rendement op hun belegging vaststellen. Vooraf spreekt men van een verwachte TCO, achteraf over een gerealiseerde TCO. De Autoriteit Financiele Markten (AFM) pleit voor openheid over, en publicatie van, deze totale kosten. De 'total expense ratio' (TER) is daarvoor niet voldoende omdat daarbij nog veel kosten (zoals de transactiekosten) buiten beschouwing blijven; vergelijking van nettoresultaten is daardoor moeilijk.
Een tussenoplossing is de vergelijkende kostenmaatstaf (vkm) die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) per 1-1-2015 heeft ingevoerd. Het gaat hier echter om gemiddelde kosten per profiel, hetgeen door verschillende partijen als onvoldoende wordt ervaren.
Publicatie van de TCO zal er 1-1-2017 verplicht worden.
Ad 1, zie ook: business case, kosten-batenanalyse, verborgen kosten, reshoring. Ad 2, zie ook: rendement, netto rendement, total expense ratio, vergelijkende kostenmaatstaf.
Tip anderen
|