Afgekort: KBA.
Ook: kostenbatenanalyse.
Onderzoek waarbij de (financiële) voor- en nadelen van een project of activiteit worden gekwantificeerd, zodat op goede gronden (de kosten-batenverhouding) een beslissing kan worden genomen over het al dan niet opstarten (of voortzetten) van een activiteit.
De kosten-batenanalyse levert dus zo objectief mogelijke informatie, die als hulpmiddel voor de besluitvorming kan dienen.
Voorbeeld
'In De Soto, een dorp nabij Kansas City, bouwt Panasonic aan Amerika's grootste batterijfabriek. Het $4 mrd kostende complex moet batterijen gaan leveren voor elektrische auto's en werkgelegenheid bieden aan 4000 mensen. ..... Vanuit zijn auto laat Paul Hughes, die namens de staat Kansas verantwoordelijk is voor het aantrekken van grote bedrijven, zien hoe het complex er bij ligt. .....Voor Hughes is er geen twijfel mogelijk over hoe lucratief de fabriek is voor de staat. 'De bijdrage begint met de loonbelasting op het salaris van iedereen die voor de fabriek werkt, daarna is het de btw op de goederen die worden gebruikt en daarna komt het geld voor ons ook nog binnen via de grondbelasting.’ Een kostenbatenanalyse van de universiteit van Wichita stelt dat de fabriek, zodra die helemaal af is, $2,5 mrd per jaar zal bijdragen aan de economie.'
Bron: FD - 24-09-2024.
Er wordt tegenwoordig ook vaak gesproken over een 'business case'.
Engels: cost-benefit analysis.
Zie ook: maatschappelijke kosten-batenanalyse, business case, total cost of ownership, opportuniteitskosten, schaduwprijs, true pricing, kostenplaatje, verborgen kosten, maatschappelijke kosten, maatschappelijk jaarverslag, trade-off theorie, Impact Weighted Accounts Initiative.
Tip anderen
|