Het economisch verschijnsel waarbij overschotten en tekorten van een bepaald product elkaar afwisselen.
In tijden van hoge productprijzen wordt door de aanbieders de productie opgeschroefd; het aanbod loopt dan op waardoor er overcapaciteit ontstaat en de prijzen onder druk komen te staan. Vanwege de lage prijzen wordt dan de productie ingekrompen, zodat het aanbod daalt en de prijzen uiteindelijk weer stijgen. De cyclus herhaalt zich vervolgens weer. Er is dus een slingerbeweging tussen overschot en tekort.
De term varkenscyclus is afkomstig uit de varkenssector, waar het fenomeen voor het eerst is waargenomen; het principe geldt echter ook voor diverse andere productgroepen en sectoren. Bijvoorbeeld bij bulkproducten (commodities), zoals grondstoffen en halfgeleiders, maar bijvoorbeeld ook bij het aanbod van afgestudeerden voor bepaalde opleidingen.
Voorbeeld
'Maar wie iets dieper kijkt, ziet een chipsector die afgezien van AI eigenlijk in het slop zit. ’Zonder kunstmatige intelligentie zou de markt er vandaag heel triest uitzien’, zei ASML-ceo Christophe Fouque in oktober vorig jaar al bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers. ‘Uiteindelijk gaat het niet zo goed in de chipindustrie’, zegt Michael Roeg, analist bij Degroof Petercam, bevestigend. Er is sprake van een overschot op de bredere chipmarkt, veroorzaakt door de varkenscyclus waarin de markt zich van oudsher beweegt. Na de coronajaren is er veel productiecapaciteit bijgebouwd, terwijl de vraag naar producten waar traditioneel de meeste chips in verdwijnen afnam. Roeg somt op: ‘De markt voor mobiele telefoons is al jaren vlak, de markt voor pc's is al jaren vlak, televisies, noem maar op.’ Ook blijft de vraag naar autochips en halfgeleiders voor andere delen van de industrie uit, omdat de economische groei in belangrijke regio’s – lees: met name China – achterloopt.'
Bron: FD - 02-04-2025.
Engels: pig-cycle.
Zie ook: prijsvorming, productie, productiecapaciteit, onderbezetting, overcapaciteit, boom and bust, koude sanering, kosteninflatie, loongolf, groeirecessie. Vergelijk: supercyclus.
Tip anderen
|