dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Silicon Valley
 Vandaag 22-01-2019
18876 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-01Groep van 20
22-01depositobank
21-01Empire State index
21-01tak
21-01groeivertraging
21-01cornerstone investor
21-01flitslener
21-01grootverdiener
21-01topverdiener
21-01Geldmaat
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

volksaandeel


Een aandeel dat een 'vaste waarde' is in de portefeuille van de meeste beleggers, dus een aandeel dat in portefeuille wordt gehouden binnen brede lagen van de bevolking, dat bij veel particuliere beleggers - vaak wordt 15% aangehouden - in bezit is.
Uitgangspunt is meestal: een goed dividendrendement en relatief stabiele koersontwikkeling. In Nederland wordt van oudsher bijvoorbeeld gedacht aan beursfondsen als Koninklijke Olie (Royal Dutch), KPN en Ahold. Hoe discutabel een dergelijke definitie is bleek wel toen KPN en Ahold in een korte periode met ruim 80% in koers daalden en jarenlang geen dividend betaalden....

Van oorsprong is volksaandeel een Duits begrip, namelijk een 'Volksaktie'; in de jaren 50 van de vorige eeuw werden door Ludwig Erhard, minister van Economische Zaken onder bondskanselier Konrad Adenauer, veel staatsondernemingen geprivatiseerd (zie ook: sociale markteconomie). De Duitse overheid wilde het aandelenbezit onder burgers en werknemers stimuleren; de aandelen van geprivatiseerde ondernemingen werden vaak uitsluitend geplaatst bij particuliere beleggers. Voorbeelden waren Volkswagen, VEBA en Preussag. In de jaren 90 van de vorige eeuw kennen we Deutsche Telekom als 'Volksaktie'.

Voorbeeld
'ABN Amro wil volksaandeel worden - Nederlandse particuliere beleggers die inschrijven bij de beursgang van ABN Amro, krijgen een voorkeursbehandeling. In beginsel krijgen ze 250 aandelen toegewezen. Daarmee kan de bank net zo’n volksaandeel worden als KPN ooit was.'
Bron: DFT.nl - 10-11-2015.


Zie ook: particuliere belegger, kleine belegger, beleggingsclub, volkskapitalisme, sociale markteconomie, beurslieveling, steraandeel, goedehuisvaderaandeel, weduwen- en wezenaandeel. Vergelijk: volkslening.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter V.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet