Afgekort: TINA.
Er is geen alternatief.
Uitdrukking - maar met name ook een afkorting - die in verschillende verbanden wordt gebruikt om aan te geven dat er voor een bepaalde situatie geen oplossingsalternatieven voorhanden zijn.
Bijvoorbeeld in de financiële wereld gebruikt om aan te geven dat kleine en grote beleggers door de buitengewoon lage of zelfs negatieve rente gedwongen worden om meer speculatief te beleggen.
Begrip en afkorting zijn oorspronkelijk afkomstig uit 'de stal' van energiereus Shell. Shell maakt al lang gebruikt van scenarioplanning en is ook zeer bekend om het actieve gebruik hiervan bij de bepaling van de ondernemingsstrategie.
Toen Shell in 1995 haar nieuwste Global Scenario's presenteerde, werd daarin het begrip TINA opgevoerd, "There Is No Alternative".
Het uitgangspunt in deze Global Scenario's was dat de wereldontwikkeling wordt gestuwd door drie autonome maar elkaar versterkende elementen, te weten liberalisering, globalisering en technologie-ontwikkeling. Gelijktijdig is er sprake van een groei in onderwijs, welvaart en keuzevrijheid voor grote aantallen wereldburgers. Alles bij elkaar vormt het een machtige en ook niet af te wenden golf van verandering; deze golf van verandering wordt in het Shell-scenarioplanningsjargon samengevat met TINA, There Is No Alternative.
(Noot: interessante informatie over de scenarioplanning van Shell is te vinden op www.shell.com/scenarios.)
Later zijn ook andere personen en organisaties dit begrip gaan omarmen. We zien het begrip ook gebruikt worden in de financiële wereld en financiële markten.
Voorbeeld
- 'In januari 1999 werd de euro geïntroduceerd in de financiële wereld. Tot dat moment gingen Europa en de Verenigde Staten gelijk op. Sindsdien zijn de Amerikaanse markten het beter gaan doen en niet zo’n beetje ook. Het verschil is zo groot dat TINA weer op het toneel verschenen is. Jarenlang was de rente zo laag dat er voor beleggers eigenlijk geen alternatief was voor een belegging in aandelen. De markten, altijd dol op afkortingen, hadden daar een naam voor: There Is No Alternative (TINA). Door de opgelopen rente van de laatste jaren droop TINA echter af, door een zijdeur. Maar zij is weer terug.'
Bron: Belegger.nl - 02-12-2024.
- 'Tot een jaar of twee geleden zwaaide TINA (“there is no alternative”) de plak over de beurs. De rendementen op obligaties waren zo laag, dat er volgens beleggers geen alternatief was voor aandelen. Maar nu breken er heel andere tijden aan, zeggen de vermogensbeheerders van Belfius Asset Management in hun vooruitblik op 2024.
Bron: Business AM - 07-12-2023.
- 'TINA has left the building, maar aandelen blijven favoriet. - De rentestijgingen van de laatste maanden hebben het beeld op de financiële markten volledig doen omslaan. Jarenlang gold het motto There Is No Alternative (TINA) omdat er geen serieuze alternatieven waren voor een belegging in aandelen. Zakenbank Morgan Stanley constateerde echter dat TINA has left the building. Een hogere rente zorgt immers voor alternatieven voor aandelen (obligaties, sparen). Bovendien moeten de bedrijfswinsten tegen een hogere rente verdisconteerd worden, wat tot dalende waarderingen leidt. Daarnaast moeten bedrijven zich tegen een hogere rente financieren wat ook tot minder winst leidt.'
Bron: Belegger.nl, column Martine Hafkamp - 17-10-2022.
Overigens werd de uitspraak in de jaren 80 ook al gebezigd door Margaret Thatcher; TINA werd zelfs een van haar bijnamen.
Zie ook: scenariodenken, globalisering, zoektocht naar rendement.
Tip anderen
|