dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

there is no alternative


Afgekort: TINA.

Er is geen alternatief. Uitdrukking - maar met name ook een afkorting - die in verschillende verbanden wordt gebruikt om aan te geven dat er voor een bepaalde situatie geen oplossingsalternatieven voorhanden zijn.
Bijvoorbeeld in de financiële wereld gebruikt om aan te geven dat kleine en grote beleggers door de buitengewoon lage of zelfs negatieve rente gedwongen worden om meer speculatief te beleggen.

Begrip en afkorting zijn oorspronkelijk afkomstig uit 'de stal' van energiereus Shell. Shell maakt al lang gebruikt van scenarioplanning en is ook zeer bekend om het actieve gebruik hiervan bij de bepaling van de ondernemingsstrategie.
Toen Shell in 1995 haar nieuwste Global Scenario's presenteerde, werd daarin het begrip TINA opgevoerd, "There Is No Alternative".

Het uitgangspunt in deze Global Scenario's was dat de wereldontwikkeling wordt gestuwd door drie autonome maar elkaar versterkende elementen, te weten liberalisering, globalisering en technologie-ontwikkeling. Gelijktijdig is er sprake van een groei in onderwijs, welvaart en keuzevrijheid voor grote aantallen wereldburgers. Alles bij elkaar vormt het een machtige en ook niet af te wenden golf van verandering; deze golf van verandering wordt in het Shell-scenarioplanningsjargon samengevat met TINA, There Is No Alternative.

(Noot: interessante informatie over de scenarioplanning van Shell is te vinden op www.shell.com/scenarios.)

Later zijn ook andere personen en organisaties dit begrip gaan omarmen. We zien het begrip ook gebruikt worden in de financiële wereld en financiële markten.

Voorbeeld

  • 'Tot een jaar of twee geleden zwaaide TINA (“there is no alternative”) de plak over de beurs. De rendementen op obligaties waren zo laag, dat er volgens beleggers geen alternatief was voor aandelen. Maar nu breken er heel andere tijden aan, zeggen de vermogensbeheerders van Belfius Asset Management in hun vooruitblik op 2024.
    Bron: Business AM - 07-12-2023.

  • 'TINA has left the building, maar aandelen blijven favoriet. - De rentestijgingen van de laatste maanden hebben het beeld op de financiële markten volledig doen omslaan. Jarenlang gold het motto There Is No Alternative (TINA) omdat er geen serieuze alternatieven waren voor een belegging in aandelen. Zakenbank Morgan Stanley constateerde echter dat TINA has left the building. Een hogere rente zorgt immers voor alternatieven voor aandelen (obligaties, sparen). Bovendien moeten de bedrijfswinsten tegen een hogere rente verdisconteerd worden, wat tot dalende waarderingen leidt. Daarnaast moeten bedrijven zich tegen een hogere rente financieren wat ook tot minder winst leidt.'
    Bron: Belegger.nl, column Martine Hafkamp - 17-10-2022.


Overigens werd de uitspraak in de jaren 80 ook al gebezigd door Margaret Thatcher; TINA werd zelfs een van haar bijnamen.


Zie ook: scenariodenken, globalisering, zoektocht naar rendement.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet