Neveneffecten of overloopeffecten van een bepaalde actie of gebeurtenis, meestal gebruikt in negatieve zin.
Onderlinge besmetting ('contagion') van financiële markten wordt ook gezien als een 'spillover effect'.
Enkele voorbeelden van spillover-effecten:
- Een fusie tussen bedrijven die gevolgen heeft voor de concurrentieverhoudingen in een andere markt c.q. andere markten dan waarin de fusiepartners actief zijn.
- De gevolgen van de invoering van de euro voor het rendement op staatsleningen in de verschillende eurolanden.
- Het toenemen van de spanning op de internationale kredietmarkten als gevolg van de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten.
- Afnemende investeringsbereidheid van het bedrijfsleven als indirect gevolg van de onrust in de financiële sector (bijvoorbeeld door een kredietcrisis).
- Beleggers die ook leningen van een goede kwaliteit (met een goede kredietwaardigheid) 'dumpen' en niet alleen 'subprime' leningen, dit alles als indirect gevolg van de onrust in de financiële sector (bijvoorbeeld door een hypotheekcrisis)
Voorbeeld
'Hogere uitgaven aan defensie worden vaak gezien als een soort van verzekering: nodig, maar in economisch opzicht louter een kostenpost. Onterecht, vindt Moëc [Gilles Moëc, hoofdeconoom van de Franse AXA Groep]. ‘Europa is ook producent van wapens. Dus een deel van de extra defensiegelden blijft in Europa. Dan hebben we het over bedrijven met een hoge toegevoegde waarde, met veel R&D en spillovers naar civiele industrie.’'
Bron: FD - 27-12-2024.
Zie ook: interconnectierisico, besmetting, cliff effect, contagion, crisis, polycrisis, kredietcrisis, hypotheekcrisis, eurocrisis, coronacrisis, dumpen, financieel systeem, financiële stabiliteit, schokbestendig financieel systeem, systeemrisico, systeemcrisis, systeembank, too big to fail, vangnetconstructie, financiële massavernietigingswapens. Vergelijk: cascade-effect, waterbedeffect, cliff effect, polycrisis.
Tip anderen
|