Een soort premielening die bovenop de normale rentebetalingen een loterij-element in zich heeft, als extra prikkel om het geld op de spaarrekening te laten staan (geld wordt voor langere tijd wordt vastgezet).
Achterliggende gedachte bij deze obligatievorm is het tot sparen aanzetten van mensen met lage inkomens; mensen met lage inkomens spelen vaak graag mee in loterijen en zullen er waarschijnlijk een gewoonte van maken uit te kijken naar de trekkingsdagen van de premiespaarobligatie, hetgeen hen ervan zal weerhouden hun obligaties te verzilveren. Echter, als zich een echt noodgeval voordoet, kunnen ze toch aan hun geld komen.
Dit soort obligaties kent al een lange geschiedenis. Reeds in 1694 gaf de Britse regering een obligatie uit met een looptijd van 16 jaar en een rente van 10 procent, het zogenoemde 'miljoenenavontuur,' waarbij ieder jaar willekeurige prijzen werden verdeeld onder de obligatiehouders.
Een recenter voorbeeld is de ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Vereniging Het NKI (Nederlands Kanker Instituut) in 1988 uitgegeven premieobligatielening (in guldens toen nog) ten bedrage van in totaal NLG 275.000.000; de opbrengst daarvan is gebruikt voor de financiering van kankeronderzoek. Aan deze lening was gedurende de looptijd van 10 jaar een maandelijkse uitloting van NLG 1.000.000,- verbonden. Alle bezitters van obligaties die niet waren uitgeloot konden na het einde van de looptijd hun obligatie inwisselen, tegen terugbetaling van het aankoopbedrag van NLG 1.000,-.
Zie ook: obligatie, premielening.
Tip anderen
|