Een bankrekening die bedoeld is om geld op weg te zetten dat niet meteen voor consumptie nodig is. De spaarrekening is een typisch product voor de particuliere markt. De rekening wordt door de consument gebruikt om een financiële reserve op te bouwen. Op een spaarrekening ontvangt de houder een hogere rente dan op een lopende rekening, een rekening-courant.
Spaarrekeningen zijn er in vele soorten en maten, de voorwaarden kunnen van bank tot bank en van rekeningtype tot rekeningtype sterk verschillen. Spaarrekeningen worden door verschillende financiële dienstverleners onder allerlei afwijkende namen aangeboden, vaak met fraaie, lokkende namen. Daarom is het voor consumenten van belang om goed naar de kenmerken en voorwaarden van de spaarrekening te kijken, voordat de rekening wordt geopend.
<
li>Welk rentepercentage ga ik ontvangen?
- Ontvang ik een vaste rente of een variabele rente?
- Geldt het rentepercentage tijdens de hele looptijd of alleen tijdens een bepaalde (actie-)periode (zie ook: stuntrente)?
- Wordt ik beloond voor het langer wegzetten van mijn geld (zie ook: bonusrente)?
- Wordt ik beloond als het geld op de spaarrekening boven een bepaald bedrag uitkomt (zie ook: aangroeipremie)?
- Is er een minimuminleg vereist om voor een bepaald rentepercentage in aanmerking te komen?
- Moet ik het geld vastzetten voor een bepaalde periode of is het spaargeld vrij opneembaar?
- Wat zijn de opnamekosten wanneer het spaargeld weer wordt opgenomen?
- Blijft na een geldopname van de spaarrekening de rente (het rentepercentage) gelijk of wordt het lager? Hoeveel lager?
- Hoe wordt de rente berekend? Gaat het bijvoorbeeld om een berekening op basis van enkelvoudige rente of om rente op rente? Wordt de rente berekend op geldmarktbasis of op kapitaalmarktbasis (renteconventie)?
- Gelden er voor de rekening bepaalde fiscale voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse spaarloonregeling of een kinderspaarrekening met fiscale voordelen?
Maar ook:
- Valt het spaargeld volledig onder het depositogarantiestelsel? Zo ja, tot welke limiet?
- Is de onderneming die voor de spaarrekening adverteert dezelfde als waar het spaargeld wordt beheerd of is dit een andere onderneming?
- Heeft de aanbieder van de rekening een langjarig betrouwbaar imago, of zijn er veel klachten over deze aanbieder bekend?
Zie ook: sparen, spaarbankboekje, spaarbank, internetspaarrekening, vrij opneembare spaarrekening, geldswaarden, depositogarantiestelsel, deposito, achtergesteld deposito, premiespaarregeling, pamperrekening, basisrente, bonusrente, getrouwheidspremie, aangroeipremie, stuntrente, klimrente, klimrenterekening, pinsparen, opnamekosten, afromen. Vergelijk: rekening-courant, kaskrediet, zichtrekening.
Tip anderen
|