Aanduiding voor verschillende vormen van beleggingshypotheken en verzekeringsproducten waarbij de consument geen duidelijke informatie is gegeven over de werkelijke kosten en achteraf blijkt dat er zeer hoge kosten (bijvoorbeeld rente, premie voor een levensverzekering en commissie tussenpersonen) in rekening werden gebracht.
Het gaat hier om beleggingshypotheken waarin vermogensbeheer en de kapitaalverzekering (en ook de daaraan verbonden kosten) niet zijn losgekoppeld.
De woekerpolisaffaire, waarbij klanten zich organiseerden en (vaak zeer succesvolle) rechtszaken tegen de verkopende partijen starten, begon in 2006 en sleepte zich jarenlang voort. Medio 2014 dreigt een mogelijk ongunstige uitspraak van het Europees Hof een forse schadepost te kunnen opleveren voor Nationale Nederlanden, vlak voor de formele afsplitsing (via een beursintroductie) van ING.
Voorbeeld
'Nederlandse verzekeraars zijn woensdag hard afgestraft op de beurs, nadat de angst voor de sluimerende claims rond woekerpolissen was opgelaaid. Nieuwe gerechtelijke uitspraken maken de kans plotseling een stuk groter dat NN Group, Aegon en ASR alsnog forse schadevergoedingen moeten betalen aan klanten. Volgens de rechter hebben ze veel kosten ten onrechte in rekening gebracht.'
Bron: FD - 27-09-2023.
Zie ook: open normen, beleggingshypotheek, beleggingsverzekeringshypotheek, niet-opbouwende polis, beleggingshypotheek, leedstichting, class action, fata morgana-effect, complexe producten, caveat emptor. Vergelijk: woekerpensioen, woekerrente, woekerswap.
Tip anderen
|