Ook: representative action.
In de VS een gebruikelijke juridische procedure om een collectieve claim van een groep personen voor de rechter te brengen. Hiermee worden voor individuele leden van de groep de kosten beperkt; de uitspraak van de rechter geldt voor de gehele groep.
In de VS zijn er gespecialiseerde juristen en advocatenkantoren die dit soort zaken op no cure no pay basis (niet zelden met een hoog percentage van het toegewezen schadebedrag) behartigen en vaak actief en wervend optreden om class actions te starten.
Ook in Nederland en België nemen dit soort acties (groepsvorderingen) toe. De gedupeerden verenigen zich dan meestal in stichtingen die hun belangen behartigen (zoals Stichting Woekerpolis, Stichting Hypotheekleed, enzovoorts).
Hoewel de klacht betrekking kan hebben op alle sectoren in de economie (zoals de gevolgen van een ontploffend apparaat) gaat de meeste aandacht meestal uit naar class actions tegen financiële instellingen. Dat nam grotere vormen aan eind jaren '90 van de vorige eeuw, nadat er allerlei financiële producten op de markt waren gekomen waarbij consumenten met geleend geld konden beleggen.
Nederlands: collectieve claim, collectieve klacht, collectieve schadeclaim, massaclaim, collectieve actie, groepsvordering.
Zie ook: claim, claimjurist, massaclaim, leedstichting, no cure no pay, woekerpolis, blame game, claimcode, Wet collectieve afwikkeling massaschade, Dutch settlement.
Tip anderen
|