De waarde voor een optie die op basis van een theoretisch waarderingsmodel kan worden berekend. Het eerste (en nog steeds meest bekende) model werd ontwikkeld door de Amerikanen Black en Scholes, zie het Black-Scholes model (optiemodel).
Het wiskundige model was eigenlijk bedoeld voor de berekening van de waarde van warrants (feitelijk: call opties op aandelen), maar bleek zeer goed te voldoen voor aandelenopties van het Europese type. Later werden er modellen opgesteld voor de berekening van prijzen van opties van het Amerikaanse type (de zogenaamde binomiale modellen) en aangepaste formules voor opties op valuta en obligaties.
In de praktijk (in de markt) wijkt de waarde van een optie vaak af van de theoretische waarde, meestal omdat de markt verwacht dat de koersbeweeglijkheid (volatiliteit) gedurende looptijd van de optie anders zal zijn dan die welke berekend kan worden uit historische koersen (zie ook: implied volatility).
Zie ook: model, optiemodel, theoretische waarde, fair value, edge, put-call pariteit, arbitrageprincipe, Europese optie, Amerikaanse optie, exotische opties.
Tip anderen
|