dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
penny wise, pound foolish
Engelse uitdrukking, die weergeeft dat iemand zuinig is in kleine ... >>
 Vandaag 25-10-2024
21965 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 zombiebedrijf
3 Dogs of the Dow
4 pro memorie
5 vrijemarkteconomie
 Thema's
 Recent verbeterd
24-10onderuitputting
24-10penny wise, pound fool...
24-10staatsschuld
24-10yuanisering
24-10Baby-BV
24-10consumptief krediet
24-10betalingsachterstand
24-10loonsom
24-10blauwe obligatie
24-10blue bond
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10penny wise, pound foolis...
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

ontwikkelingssamenwerking


Ook: ontwikkelingshulp.
Ontwikkelingshulp of ontwikkelingsamenwerking is hulp ter bevordering van welvaart en welzijn van landen en gebieden die helemaal onderaan de internationale ladder staan, de ontwikkelingslanden.
Van oudsher spreekt men van ontwikkelingshulp, maar in de jaren zeventig van de 20e eeuw werd de term ontwikkelingssamenwerking geïntroduceerd. Daarmee drukken donoren uit dat zij ontvangende landen en organisaties als gelijkwaardige partners beschouwen.
De exacte afbakening van ontwikkelingssamenwerking is overigens onderhevig aan de context waarin deze plaatsvindt en de politieke keuzes die gemaakt worden.

Vandaag de dag wordt ook vaak gesproken over 'official development assistance' (ODA): gelden die beschikbaar zijn gesteld door de overheid (zowel centrale als lokale overheden of hun uitvoerende organisaties) met als hoofddoel de verbetering van economische ontwikkeling en welvaart van ontwikkelingslanden en die een schenkingselement van ten minste 25% bevatten (vrij naar OESO-definitie).

Voorbeeld

  • 'Maar liefst 2,4 miljard euro per jaar bezuinigt het kabinet-Schoof op ontwikkelingssamenwerking. Het zijn de grootste bezuinigingen in deze sector ooit. Daarnaast koos de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB ervoor om een minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp te benoemen die een paar jaar geleden nog voor het afschaffen van internationale samenwerking pleitte. De naamsverandering van deze ministerspost geeft weer hoe de regering haar relatie met het buitenland ziet: Nederland gelooft niet langer in internationale samenwerking, maar plaatst zich boven de ander en geeft weer, net zoals voor 1970, ‘hulp’.'
    Bron: NRC - 09-08-2024.

  • 'Wie ontwikkelingssamenwerking voortaan ontwikkelingshulp noemt en daarop ernstig bezuinigt, kan wel een korte geschiedenisles gebruiken. Ontwikkelingshulp in de moderne zin van officiële hulp van vermogende staten aan arme, de zogenaamde ODA (official development assistance), is geen linkse uitvinding uit de jaren zeventig. Het idee van hulp is nauw verbonden met het einde van de Tweede Wereldoorlog. Alle grote internationale organen zijn toen gevormd, zoals de International Bank for Reconstruction and Development (nu Wereldbank, 1944), de FAO voor voedsel en landbouw (1945), het kinderfonds Unicef (1946), de Wereldgezondheidsorganisatie WHO (1948). Deze vloeiden allemaal voort uit de oprichting van de Verenigde Naties in 1945, waarbij de lidstaten afspraken verantwoordelijkheid te dragen voor internationale ontwikkeling.'
    Bron: NRC, column Louise Fresco - 08-07-2024.


Engels: Official Development Assistance (ODA).


Zie ook: ontwikkelingsland, welvaart, welzijn, duurzaamheid, Millenniumdoelstellingen, armoede, extreme armoede, bodem van de piramide, niet-gouvernementele organisatie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter O.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet