Een A-merk is een merkartikel met een grote naamsbekendheid en (naar de beleving van veel consumenten) een hoge kwaliteit. A-merken hebben hun bekendheid en reputatie vooral te danken aan grote reclamecampagnes. Consumenten zijn daardoor vaak bereid om voor A-merken een hogere prijs te betalen.
Voorbeeld
- 'De prijzen tussen A-merken en huismerken in supermarkten lopen steeds verder uiteen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. A-merken zijn ondertussen 54 procent duurder dan huismerken. Vijf jaar terug was dit nog 40 procent, schrijft De Telegraaf. Voor sommige producten loopt het verschil zelfs op tot 80 procent, zoals vaatwastabletten, zeep en shampoo. Conserven als rodekool en appelmoes zijn 75 procent duurder als ze tot één van de grote merken horen. De grote voedings- en zeepbedrijven verdienen veel meer op hun producten dan de supermarkten. McKinsey becijferde in 2023 dat grote fabrikanten een winstmarge van 19 procent pakken, tegenover 3 procent voor de supermarkten.'
Bron: MT/Sprout - 19-12-2024.
- 'A-merken staan niet meer voor kwaliteit, maar voor duur - Voor de betere kwaliteit van het A-merk betaalt de klant een hogere prijs, maar dan heeft hij ook iets goeds in huis gehaald. Maar dat beeld klopt allang niet meer. Er valt een lange lijst aan te leggen van dagelijks gebruikte artikelen waarvoor geldt dat de huismerken van ketens als Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus en andere volgens de zorgvuldig uitgevoerde testen van de Consumentenbond beter, en soms zelfs stukken beter scoren dan de A-merken. De klant is met het A-merk nog steeds duurder uit, maar hij krijgt er vaak een kwalitatief minder product voor terug.
Bron: Telegraaf, column Jaap van Duijn - 15-04-2023.
Zie ook: sterk merk, love brand, merkwaarde, marktleider, prijsleiderschap, prijsbeleid, marge, winstmarge, margedruk, wholesale, retail. Vergelijk: B-merk, C-merk, huismerk.
Tip anderen
|