Een experiment waarin oorzaak-gevolg relaties worden onderzocht naar aanleiding van toevallige gebeurtenissen of beleidsveranderingen, waarbij verschillende groepen mensen verschillend worden behandeld.
Hierbij worden situaties uit het echte leven bestudeerd en wordt gekeken naar veranderingen als gevolg van externe schokken, of veranderingen als gevolg van factoren die buiten de controle van de onderzoekers vallen.
Ook hierbij worden testgroepen met een controlegroep vergeleken. Deze groepen creëren onderzoekers alleen niet zelf, zoals bij klinische proeven meestal wel gebeurt, maar door factoren die buiten de controle van de onderzoekers vallen.
Dergelijke natuurlijke experimenten worden ook in een sociaal-economische context gedaan.
Een voorbeeld is het vergelijken van een beperkt groepje mensen dat door het winnen van de loterij in één klap rijk is geworden met de grote groep mensen die dat niet overkwam.
Een ander voorbeeld is het onderzoek naar de gevolgen van de brexit, waarbij wordt onderzocht wat de gevolgen voor de economie van een land zijn - in dit geval het voor het Verenigd Koninkrijk - als het zich losmaakt uit de Europese Unie.
In 2021 kregen de economen David Card, Joshua Angrist en Guido Imbens de Nobelprijs voor economie voor hun onderzoek naar het uitvoeren en analyseren van natuurlijke experimenten.
Voorbeeld
'De Brexit betekende het terugdraaien van decennia aan Europese integratie. De effecten: verhoogde inflatie, minder investeringen, minder handel, minder economische groei. ......In Europa is sinds 2016 in wezen een enorm ‘natuurlijk experiment’ gaande: wat gebeurt er als je tientallen jaren Europese economische integratie opeens terugdraait? Dat experiment heet de Brexit. Het ‘Brexperiment’ is nog gaande: lang niet alle effecten van de Britse EU-uittreding zijn uitgekristalliseerd. Maar op basis van de cijfers die er nu zijn, valt te concluderen: als je uit de EU stapt, is dat voor je economie behoorlijk ongunstig.'
Bron: NRC - 27-01-2023.
Zie ook: Brexperiment. Vergelijk: model, scenario-analyse.
Tip anderen
|