Een vorm van helpdeskfraude: een oplichtingsmethode waarbij criminelen zich voordoen als medewerkers van een bank en proberen (met gebruikmaking van social engineering) het vertrouwen van het slachtoffer te winnen en hem te bewegen om geld over te maken.
Zo kan bijvoorbeeld door de oplichters ernstig gewaarschuwd worden voor het zogenaamde feit dat criminelen toegang hebben weten te krijgen tot bankgegevens en dat het uit voorzorg sterk aan te bevelen is het banksaldo over te maken naar een tijdelijke en 'veilige stallingsrekening' (van de criminelen uiteraard). Of er wordt vervolgens een nep-bankmedewerker langsgestuurd om de bankpas op te halen, waarna de oplichters geld van bankrekening halen.
Hoewel het niet om enorme bedragen gaat (in 2021 ongeveer € 50 miljoen) wordt veel schade aangericht omdat het gaat om heel veel financieel kwetsbare (vaak oudere) mensen die al moeite hebben om rond te komen.
Voorbeeld
- 'Nederlandse banken hebben afgelopen jaar bijna 36 miljoen euro schade geleden door cyberfraude.
Vooral bankhelpdeskfraude was met ruim 28 miljoen euro een grote kostenpost, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Tienduizend mensen werden er in 2023 slachtoffer van. Banken en de cyberpolitie waarschuwen voor nieuwe, geraffineerde vormen van cyberfraude. Criminelen zetten volgens de politie op steeds grotere schaal kunstmatige intelligentie in om mensen op te lichten.'
Bron: De Telegraaf, 10-3-2024.
- 'Twintig maanden cel geëist voor bankhelpdeskfraude - Een 21-jarige man uit Diemen moet, als het aan het OM ligt, twintig maanden celstraf opgelegd krijgen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man wordt ervan verdacht zeker zeven (hoog)bejaarde mensen te hebben opgelicht. In de visie van het OM is bewezen dat de verdachte een essentiële rol had bij het plegen van bankhelpdeskfraude. Uit het dossier blijkt, volgens het OM, wat de werkwijze van deze criminelen is. Iemand benadert de ouderen telefonisch en doet zich voor als medewerker van de bank. De slachtoffers wordt vertelt dat er fraude wordt gepleegd met hun bankrekening, waardoor ze snel actie moeten ondernemen. Een andere ‘medewerker’ komt vervolgens aan de deur om de pinpassen op te halen. Waar vervolgens zoveel mogelijk geld vanaf wordt gehaald.'
Bron: OM.nl - 25-08-2023.
Zie ook: helpdeskfraude, vertrouwen, social engineering, persoonsgegevens, identiteitsfraude, spoofing, phishing. Vergelijk: pas-opstuurfraude.
Tip anderen
|