Engels: to spoof = (onder meer) foppen, beetnemen.
- Internet en telecom: het aannemen van een valse identiteit, identiteitsfraude.
Er bestaan allerlei vormen. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Ze bellen bijvoorbeeld met een Nederlands nummer terwijl zij zich helemaal niet in Nederland bevinden. Of ze bootsen het telefoonnummer van een bank na. Deze truc wordt ook veel gebruikt bij helpdeskfraude, waarbij oplichters mensen bellen namens een helpdesk van grote bedrijven zoals Microsoft. Maar spoofing komt ook voor met e-mailadressen en websites.
- In de financiële wereld: het inleggen van zeer grote orders met het doel de indruk te geven dat er een plafond of bodem in de markt ligt. Handelaren en beleggers worden zo in de verleiding gebracht om respectievelijk te verkopen (plafond) of te kopen (bodem). De koersen gaan dan dalen (stijgen), de spoofer koopt (verkoopt), trekt zijn grote order terug en wikkelt zijn posities met winst af als de markt herstelt.
Hier is dus sprake van koersmanipulatie, vanzelfsprekend een verboden praktijk, die vooral in beweeglijke markten bewezen heeft zeer winstgevend te kunnen zijn. Aangenomen wordt dat spoofing ook een belangrijke oorzaak is geweest van de Flash Crash.
Voorbeeld
- 'Twee handelaren van JPMorgan zijn veroordeeld voor het manipuleren van de goudprijs via spoofing, oftewel het inleggen van misleidende orders. Het gaat om Gregg Smith en Michael Nowak. Smith was ooit de belangrijkste goudhandelaar van de Amerikaanse zakenbank, terwijl Nowak de edelmetalenhandelsdesk leidde. Smith gold bij JPMorgan als een zeer snelle handelaar. Een oud-collega die tegen hem getuigde, beschreef hoe Smith als een soort Lucky Luke met zijn handelscomputer omging: waar de stripheld sneller kon schieten dan zijn eigen schaduw, ging op de handelsvloer van JPMorgan de grap dat Smith zijn computermuis zo snel kon bedienen dat hij ijs op zijn vingers moest leggen om ze weer af te koelen.'
Bron: FD - 12-8-2022.
- 'ING Bank blijkt extra spoofinggevoelig - ING Bank heeft zijn beveiliging niet op orde. De bank heeft een groter aantal spoofingslachtoffers dan de twee andere grote banken, zo bleek zaterdag uit het programma VARA Kassa.'
Bron: Emerce - 12-10-2020.
Ad 1, zie ook: identiteitsfraude. Ad 2, zie ook: koersmanipulatie, marktmanipulatie, Hound of Hounslow, Flash Crash. Vergelijk: helpdeskfraude, quote stuffing.
Tip anderen
|