Afgekort: TBML.
Een eensluidende definitie is er niet. In de kern gaat het om het gebruiken dan wel opzetten van handelsstructuren om crimineel geld wit te wassen. Het gaat hier dan niet om eenmalige gebeurtenissen maar van goed georganiseerde constructies om zodoende miljoenen wit te wassen.
Volgens de Financial Action Task Force (FATF) moet hierbij in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldaan zijn om van TBML te kunnen spreken:
- er moet sprake zijn van criminele winsten/waarde;
- er moet sprake van een oogmerk op het verplaatsen van deze waarde door middel van producten of diensten die verhandeld worden;
- deze verplaatsing moet een legitimering van het geld tot gevolg hebben: het criminele geld moet een ogenschijnlijk witte 'status' krijgen.
Bij veel verschijningsvormen van TBML is sprake is van een vorm van documentfraude;
- over- en onderfactureren;
- over- en onderverschepen (minder of meer verschepen dan officieel vastgelegd);
- 'phantom shipping' (niets verschepen maar wel factureren);
- meervoudig factureren;
- onjuiste omschrijving goed/dienst.
Voorbeeld
'Doe je internationaal zaken? Wees dan alert op Trade-based Money Laundering. Dit is een wereldwijd snelgroeiend probleem, waarbij criminelen op slinkse wijze geld witwassen via internationale handel en betalingen.'
Bron: ING.nl, zakelijk - 2021.
Zie ook: witwassen, witwasmachine, fraude, factuurfraude, derdenbetaling, Financial Action Task Force, Transactie Monitoring Nederland.
Tip anderen
|