Een situatie waarin een partij (persoon, entiteit) niet vrij meer kan beslissen of handelen, maar min of meer overgeleverd is aan wat anderen - bijvoorbeeld een wederpartij in een overeenkomst of transactie - doen of nalaten te doen.
Een partij die in een dwangpositie zit, staat dus met de rug tegen de muur aan, is overgeleverd aan anderen.
Dwangposities kunnen zich ook voordoen in de economie en in financiële markten. In die context wordt vaak gesproken over 'economische dwangposities'.
Voorbeeld
'De VEB en de Belgische belangenorganisatie Deminor hebben vandaag de Nederlandse staat gedagvaard vanwege onrechtmatig handelen door misbruik te maken van omstandigheden bij de nationalisatie van Fortis. ......In de genoemde periode is een situatie ontstaan waarin Fortis geen andere keuze had dan de Nederlandse activiteiten aan de Nederlandse Staat te verkopen, onder meer doordat de Staat dreigde met ingrijpen van de toezichthouder. Fortis bevond zich ten opzichte van de Nederlandse Staat in een dwangpositie. De Nederlandse Staat heeft van die dwangpositie misbruik gemaakt door een prijs te bedingen die niet gebaseerd was op een onafhankelijke waardering.'
Bron: VEB.net - 24-04-2009.
Zie ook: nationaliseren, kapitaalrestricties, valutarestrictie, marktmisbruik, cornering, short squeeze, front-end loading.
Tip anderen
|