Ook: front loading, frontloading.
Naar voren halen. Een methode om bij een groot bedrag dat in een bepaalde periode uitgegeven, belegd of gefinancierd moet worden, voor het grootste deel aan het begin van die periode te realiseren. Doel is dan om een dwangpositie aan het eind van die periode te voorkomen.
Frontloading was in het verleden gebruikelijk bij het plaatsen van staatsleningen ter dekking van het financieringstekort; er werd dan vermeden dat een groot deel van het tekort aan het eind van het jaar tegen veel hogere rentepercentages geleend zou moeten worden.
Buiten de financiële wereld wordt de term ook gebruikt, bijvoorbeeld in situaties waarin men rekening wil houden met een mogelijke schaarste aan veel gebruikte artikelen in de naaste toekomst.
In die gevallen probeert men dan tijdig een voorraad aan te leggen om niet in een dwangpositie te raken; er is dan dus geen binding met een kalenderjaar.
Voorbeeld
- 'Het duurt nog ruim twee weken voor Donald Trump wordt beëdigd als 47e president van de Verenigde Staten, maar zijn aantreden is al enkele weken voelbaar in de mondiale containervaart. Trumps aankondiging de invoerheffingen op buitenlandse producten flink te verhogen als hij eenmaal in het Witte Huis zit, heeft ertoe geleid dat de containertarieven tussen China en de VS momenteel tot de hoogste in de wereld behoren. De komende president heeft aangegeven voor Chinese goederen een heffing van 60% te willen invoeren. Volgens Drewry, een Brits maritiem onderzoeksbureau, bestellen Amerikaanse bedrijven goederen in China om de mogelijke sterke stijging van de heffingen voor te zijn. ‘Frontloading’ heet dat in economische termen.'
Bron: FD - 06-01-2025.
- 'Nederland wil een Europees noodfonds waar landen twee jaar lang geld uit kunnen lenen om de coronacrisis te bestrijden. Ook moet de Europese begroting worden gemoderniseerd, met minder landbouwuitgaven en geld voor regionale ontwikkeling. Dat is de kern van het tegenplan dat Nederland samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken heeft geschreven. ......De begroting voor de komende jaren wordt de ruggengraat van het geheel. Met een deel dat bestemd is voor de gewone begroting en een apart onderdeel voor de aanpak van de coronacrisis. De uitgaven van de begroting worden naar voren gehaald. Frontloading heet dat, waardoor in het eerste deel van de zeven jaar durende begroting meer geld wordt uitgegeven dan in de tweede periode.'
Bron: NOS.nl - 23-05-2020.
Zie ook: begroting, meerjarenbegroting, meerjarig financieel kader, financieringstekort, financieringsbehoefte (van de Staat / het Rijk), schuldagentschap, Agentschap van het Ministerie van Financiën, Agentschap van de schuld (België).
Tip anderen
|