Er is sprake van een integriteitsschending als een medewerker incidenteel of structureel in strijd met de voorschriften van een organisatie handelt of op andere wijze de waarden en normen niet naleeft (bron: Rijksoverheid.nl).
Enkele voorbeelden van integriteitsschendingen zijn:
- belangenverstrengeling,
- verduistering,
- corruptie (bijvoorbeeld omkoping, diefstal of machtsmisbruik),
- fraude (bijvoorbeeld valsheid in geschrifte of belastingontduiking),
- lekken van informatie (bijvoorbeeld koersgevoelige informatie),
- uitoefening van (fysiek) geweld, bedreiging en intimidatie,
- ongewenste omgangsvormen,
- oneigenlijk gebruik van bedrijfsmiddelen,
- schending van de geheimhoudingsplicht.
Voorbeeld
'Accountantskantoren beboeten personeel om integriteitsschending - Medewerkers van de vier grote accountantskantoren hebben zich niet goed gehouden aan de eigen regels die hun onafhankelijkheid moeten waarborgen. Een aantal van hen heeft daarvoor een boete gekregen.........Accountants zijn bij wet verplicht om hun controle- en advieswerk onafhankelijk doen. De kantoren hanteren regels om de onafhankelijkheid te waarborgen. Adviseurs en accountants mogen bijvoorbeeld niet beleggen in bedrijven waarvan ze ook de boekhouding controleren en moeten al hun transacties op tijd melden. Dat geldt ook voor hun gezinsleden.'
Bron: NOS.nl - 05-10-2020.
Zie ook: integriteitsrisico, gedragscode, compliance, financieel tuchtrecht, pre-employment screening, economisch delict, collusie, koehandel, Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers.
Tip anderen
|