Ook: handjeklap.
Van oorsprong een methode voor afdingen in de handel, vooral in de agrarische sector, ook wel 'handjeklap' genoemd. De verkoper stelt een prijs voor, waarna de koper een lager bedrag noemt. De verkoper zal dan weer een bedrag noemen dat dichter bij zijn voorstel ligt. De uitdrukking handjeklap komt van het gebruik bij elk voorstel in de hand van de tegenpartij te slaan, waarna de laatste bieder de hand weer op houdt voor het volgende voorstel. Als een van de partijen een hand geeft in plaats van slaat, is de koop definitief.
In het dagelijkse spraakgebruik heeft de term echter een negatieve lading. Dan wordt gedoeld op het onderling afspraken maken in politiek of handel. Hierbij komt de ene partij de andere tegemoet, op voorwaarde dat de andere partij dat ook doet. De term suggereert ook willekeur en belangenverstrengeling.
Voorbeeld
'Als het aan een aantal oud-aandeelhouders van Credit Suisse ligt, wordt de overnameprijs die de Zwitserse bank UBS betaalde voor de in problemen gekomen aartsrivaal Credit Suisse getoetst door de rechter. .......De beleggers (zo’n duizend in totaal) zijn van mening dat ze een te laag bedrag hebben gekregen toen de Zwitserse bank werd overgenomen door rivaal UBS eerder dit jaar. De aandeelhouders voelen zich gedupeerd omdat zij in maart per Credit Suisse-aandeel omgerekend 0,76 Zwitserse frank (0,79 euro) uitbetaald kregen, terwijl twee dagen voor de gedwongen overname, waarvoor een speciale wet is aangenomen, een aandeel van de Zwitserse grootbank nog 1,86 frank waard was. Bovendien waren alle bezittingen van de bank volgens de eigen boekhouding 13,70 frank per aandeel, schrijft SASV. „De overnameprijs […] is bepaald zonder enige grond tijdens een gehaast proces”, schreef SASV al eerder in een oproep aan beleggers om zich aan te sluiten. „Bovendien is de deal veel te voordelig uitgevallen voor UBS.” Volgens SASV zijn beide bezwaren ook af te leiden uit het proces. UBS bood eerst 1 miljard frank en daarna onder druk van de Zwitserse politiek 3 miljard. „De overname van de tweede bank van Zwitserland door de grootste bank had het karakter van een koehandel, waarbij de verkoopprijs willekeurig wordt bepaald.”'
Bron: NRC - 14-08-2023.
Zie ook: markt, marktplaats, prijsvorming, manipuleren, koersmanipulatie, marktmanipulatie, belangenverstrengeling, old boys network. Vergelijk: sweetheart deal, nepotisme, ouwe jongens krentenbrood, crony capitalism, integriteitsschending.
Tip anderen
|