Een samentrekking van 'renovation' (renovatie) en 'eviction' (uitzetting).
Term uit de documentaire Push (2019) van de Zweedse regisseur Fredrik Gertten. In die documentaire wordt beschreven hoe huur- en huizenprijzen in grote steden de pan uit rijzen en hoe huurders steeds meer in de knel komen te zitten. Onder meer doordat het grote geld - zoals grote internationale beleggingsmaatschappijen - relatief goedkope woningen opkopen, door renovatie en huurverhoging de oorspronkelijke bewoners verjagen en dan de huizen of duur verkopen of duur verhuren. Ook laten dergelijke partijen woningen net zo makkelijk leeg staan, in de verwachting dat de prijzen nog verder zullen oplopen. Woningen zijn een financieel product geworden, een verdienmodel.
Voorbeeld
'In de nieuwe documentaire Push die steden als Londen, New York en Toronto belicht, uit een huurder zijn frustratie over de toestand van zijn appartement. Zijn huisbaas komt niet in actie. "Je wordt het zat en wilt weg. Maar we kunnen nergens heen. In heel Toronto zijn de huren te hoog." Fredrik Gertten, regisseur van de documentaire, noemt dit fenomeen renoviction, een samentrekking van renovation (renovatie) en eviction (uitzetting). "Je renoveert een huis zodanig dat je de bewoners er in feite uit schopt. Maar die hebben een huurcontract. Ze hebben het recht om er te wonen. Hoe krijg je er ze dan uit? Je ziet vaak dat ze geld aangeboden krijgen. Maar ook door helemaal niets te repareren voor de mensen met een lagere huur."'
Bron: NOS.nl - 23-11-2019.
Zie ook: financiële films, vastgoed, verdringingseffect, privatiseren, onroerend goed, huizenprijzen, overbieden, buy it, fix it, sell it, huisjes melken, huisjesmelker, investeerder, aasgieren, aasgierfonds, speculatie, gentrificatie, Blackstone. Vergelijk: buy it, fix it, sell it.
Tip anderen
|