Het uitmelken van huurders door een malafide huiseigenaar.
In veel gevallen betekent dit dat er onfatsoenlijk veel huur wordt gevraagd in verhouding tot het woonoppervlak en de kwaliteit van de woning (vaak is er sprake van slecht onderhoud). Dergelijke eigenaren - de 'huisjesmelker' - zijn vaak ook slecht bereikbaar en komen afspraken niet na.
Ook komt het regelmatig voor dat een woning door de huisjesmelker illegaal worden opsplitst in meerdere kamers en ruimtes om zo meerdere huurders te kunnen plaatsen in de woning.
Dit alles om maar het maximale rendement te behalen met een minimale inspanning.
Voorbeeld
'De stadsvernieuwing rekende af met huisjesmelkers. We hebben het over de jaren ‘70 en ’80 van de vorige eeuw. Een huisjesmelker was in die tijd een volks type. Of zelfs een ietwat louche figuur. Rijk geworden in ‘de’ handel (wat dat ook moge betekenen). En van plan nog rijker te worden door te beleggen in versleten stadspanden. ......Het verdienmodel was eenvoudig: eerst tegen te hoge prijzen verhuren aan kansloze of hopeloze woningzoekenden (huisjes melken) en dan na een tijdje verkopen (uitponden). Verloedering was verrassend genoeg waarde verhogend; immers, lokale bestuurders wilden af van dat soort panden en betaalden vaak de hoofdprijs. Nu de woningmarkt in de steden verhit is en het weer ritselt van de kansloze en hopeloze woningzoekenden, grijpen huisjesmelkers opnieuw hun kans.'
Bron: Cobouw.nl - 09-03-2019.
Zie ook: vastgoed, uitmelken, huisjesmelker, speculant, buy-to-let, overspannen markt, huizengekte, woekerwinst, renoviction. Vergelijk: hosselen, hypotheekfraude.
Tip anderen
|