Ook: recency bias.
Letterlijk: beschikbaarheidsbias. De (onjuiste) keus om een kans in te schatten op basis van eigen ervaringen (meestal ervaringen uit het recente verleden) in plaats van op basis van objectieve (statistische) gegevens.
Hierbij geloven mensen ten onrechte dat recente gebeurtenissen zich binnenkort opnieuw zullen voordoen. Deze neiging is irrationeel, omdat ze de werkelijke of objectieve waarschijnlijkheid van gebeurtenissen verdoezelt, waardoor mensen slechte beslissingen nemen.
Voorbeeld
'Volgens Morningstar's gedragsonderzoeker Samantha Lamas zijn er veel mogelijke oorzaken van paniekverkopen te vinden in behavioural biases, ofwel gedragskwesties onder beleggers. "Bijvoorbeeld recency bias. Wanneer we voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren, gaan onze gedachten natuurlijk naar wat er het meest recent is gebeurd." "Gedeeltelijk komt dat doordat onze hersenen zich gemakkelijker kunnen herinneren wat er net is gebeurd dan wat er verder in het verleden is gebeurd. Hoewel deze kortere weg in het dagelijks leven meestal goed uitpakt voor ons, kan het ertoe leiden dat we bij het nemen van beleggingsbeslissingen te veel belang hechten aan recente gebeurtenissen. Voor veel beleggers betekent dit dat wanneer hun portefeuille met 10% daalt, de recentheidsbias hen influistert dat deze zal blijven dalen." '
Bron: Morningstar - 06-12-2022.
Zie ook: gedragseconomie, attribute bias, confirmation bias, present bias, hindsight bias, home bias, outcome bias, survivorship bias.
Tip anderen
|