Het bewust terugdringen van contante betalingen ten gunste van cashloos betalen, waardoor - als die ontwikkeling doorzet - een cashless society ontstaat, een maatschappij waarin het niet of nauwelijks nog mogelijk is met contant geld te betalen.
Die ontcashing heeft zeker een aantal voordelen (bijvoorbeeld: minder geld in kas kan de veiligheid van winkeliers vergroten, de kans op fraude verkleinen, geen gedoe met wisselgeld), maar er kleven ook nadelen en risico's aan. Zo krijgen private partijen (banken, betaaldienstverlener en andere ondernemingen) en ook de overheid steeds meer grip op het leven van burgers; burgers kunnen niet om deze partijen heen (gedwongen winkelnering, er ontstaat een 'captive market') en deze partijen beschikken bovendien over grote hoeveelheden data van die burgers.
Voorbeeld
'Laat ik als derde overpeinzing dan mijn eigen observatie nog eens herhalen dat we niet langer betalen met geld waarop het symbool van de Europese Unie staat, maar met passen en kaarten vol logo’s van bedrijven. De vlag van Europa is vervangen door de vlag van Visa: dat is toch opzienbarend? Ons oude geld was publiek geld en, zoals Scott zegt, in principe „open access”. Je kon alles en iedereen ermee betalen. Het nieuwe geld is privaat. Het maakt je bij iedere aankoop afhankelijk van toestemming door bedrijven. Dat die bedrijven een oorlog zijn begonnen tegen publiek geld is dus niet zo verrassend. Ze willen samen met staten binnenkort de hele wereld ontcashen. Het aantal pinautomaten wordt teruggedrongen, grote bankbiljetten worden afgeschaft en contante betalingen bemoeilijkt.'
Bron: NRC.nl, column Maxim Februari - 09-05-2017.
Engels: de-cashing.
Zie ook: betalingsverkeer, elektronisch betalingsverkeer, giraal geld, cashloos betalen, cashless society, gebruikersboete, betaaldata, betaalgedrag, big data, captive market, economische machtspositie, marktmacht. Vergelijk: cashen. Download: Nieuw & Actueel 2017.
Tip anderen
|