Beeldspraak, een metafoor voor het aanzetten van de geldpers aanzetten en geld ‘uitstrooien’ onder de bevolking door de autoriteiten of de centrale bank. Soms ook aangeduid met geldregen.
Dat kan op verschillende manieren.
Bijvoorbeeld doordat de centrale bank geld ‘uitstrooit’ onder de bevolking, door rechtstreeks geld op bankrekeningen van burgers te storten of een cheque te overhandigen. Er wordt op grote schaal gratis geld aan iedereen uitgedeeld, als zouden de bankbiljetten in grote hoeveelheden vanuit een helikopter naar beneden worden gegooid. Tegelijkertijd beloven de autoriteiten dat ze op een later tijdstip geen belastingen zullen heffen om de extra middelen terug te verdienen.
Het helikoptergeld zou een positief effect moeten hebben op de consumentenbestedingen en moeten leiden tot hogere prijzen.
Helikoptergeld is een oneigenlijke vorm begrotingsbeleid, omdat de burger geld ontvangt ter stimulering van de economie. De burgers ontvangen dit geld echter niet van de overheid, maar via de balans van de centrale bank, terwijl begrotingsbeleid geen taak is van de centrale bank.
Een andere variant loopt via de staat. Hierbij geeft de staat de burgers een grote belastingverlaging, die gefinancierd wordt met nieuwe staatsleningen, die meteen door de centrale bank worden opgekocht (opkoopprogramma). De centrale bank kan de overheidsschuld direct kwijtschelden.
Bij het inzetten van helikoptergeld wordt de geldhoeveelheid op grote schaal verruimd door het aanzetten van de geldpers; dit is een vorm van monetaire financiering.
Het idee van helikoptergeld is door de Amerikaanse econoom Milton Friedman in de jaren ’60 gelanceerd.
Voorbeeld
- 'Het examen was erg gericht op theoretische economische kennis. „Het waren behoorlijk institutionele vragen. Er zat veel macro-economie in, zelfs monetaire economie, zoals de vraag over helikoptergeld.” Wat gebeurt er als een helikopter duizend euro per burger over een land uitstort? „Best pittige vragen. Het had me niet verbaasd als dit type vragen op het examen vwo waren gesteld.”'
Bron: NRC, hoofdeconoom van ABN Amro Sandra Phlippen over het vmbo-examen economie - 21-05-2024.
- 'Helikoptergeld in Hongkong: volwassen inwoners krijgen 1.200 euro - Volwassen inwoners van Hongkong kunnen binnenkort een extraatje van de overheid verwachten. De Hongkongse regering gaat namelijk geld uitdelen om de economie van de speciale administratieve regio aan te jagen. Volwassen inwoners krijgen binnenkort 10.000 Hongkong dollar, omgerekend ongeveer 1.200 euro. De maatregel wordt genomen om de bevolking aan te sporen om meer uit te geven. De Hongkongse economie sputtert al tijden als gevolg van uitbraak van het coronavirus in de regio en de aanhoudende demonstraties in het land.'
Bron: Nu.nl - 26-02-2020.
- 'Is helikoptergeld een goed alternatief? - "Ik heb lang gehoopt dat ik deze vraag niet serieus hoefde te nemen. Maar ik zie dat er toch een discussie aan het ontstaan is. Helikoptergeld is begrotingsbeleid via de balans van de centrale bank, en daar is deze niet voor bedoeld. Als regeringen vinden dat elke Europese burger duizend euro extra in de portemonnee moet krijgen, dan moeten ze dat vooral zelf organiseren. Als wíj het doen, slaat het een gat in onze balans. Helikoptergeld is gewoon geld dat je weggeeft, zonder dat daar op onze balans iets tegenover staat. De verliezen die dit oplevert zullen uiteindelijk door de belastingbetaler moeten worden opgevuld."
Bron: NRC.nl - Interview met Klaas Knot, president van DNB - 24-03-2016.
Engels: helicopter money.
Zie ook: monetaire financiering, geldhoeveelheidsbeleid, monetaire verruiming, kwantitatieve verruiming, easy money, stimuleringsbeleid, gratis geld, loose money, geldpers, helicopter Ben, coronacrisis.
Tip anderen
|