Ook: huureconomie.
In de deeleconomie draait het niet om bezit maar om toegang tot een bepaald goed of middel, gratis (deeleconomie) of tegen betaling (huureconomie, product-als-dienst). Zoals de naam zegt gaat het hier vooral om delen, bijvoorbeeld van woningen, vervoermiddelen, kleding, gereedschappen en dergelijke.
Partijen worden - meestal via gespecialiseerde sites (de grootste - in 2016 - is airbnb) - tot elkaar gebracht. Er zou sprake moeten zijn van een redelijke vergoeding; de site krijgt een percentage van de deelvergoeding.
Een ander voorbeeld is Uber die via een app een soort alternatieve taxidienst aanbiedt, vanzelfsprekend tot groot ongenoegen van de reguliere taxi-ondernemingen die gebonden zijn aan kostbare vergunningen. In veel steden is Uber dan ook verboden.
Voorstanders menen dat er zo sprake is van een bijdrage aan duurzaamheid (één auto wordt bijvoorbeeld door meerdere personen gebruikt, die dan zelf geen auto hoeven te kopen).
Voorbeeld
'Designerjurk en spijkerbroek zijn nieuwste leden van de deeleconomie - 'Niets om aan te trekken' naar het kerstdiner of die bijzondere gelegenheid? Verschillende modeverhuurbedrijven bieden consumenten de mogelijkheid om met een abonnement (dure) kledingstukken te huren in plaats van te kopen. Dit jaar begonnen drie van zulke bedrijven in Nederland, allemaal opgericht door jonge vrouwelijke ondernemers. Ze richten zich op een meer duurzame manier van kleden, waarbij kledingstukken niet na een of enkele keren dragen achter in de kast of in een vuilniszak belanden.'
Bron: NOS.nl - 23-12-2019.
Het concept heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Kritici wijzen op de ontsporingen, waarbij bijvoorbeeld professionele vastgoedbezitters grote aantallen woningen (verder onbewoond) doorlopend voor deling aanbieden aan toeristen, tegen relatief hoge tarieven. Daarbij is er dus geen sprake meer van delen en worden bijvoorbeeld hotels gedupeerd.
Ook zou er sprake zijn van het op grote schaal ontwijken van toeristen- en inkomstenbelasting.
Ironisch wordt 'deeleconomie' ook wel betiteld als 'steeleconomie'.
Engels: sharing economy, peer-to-peer economy, mesh, collaborative economy, collaborative consumption.
Zie ook: duurzaamheid, markt, product-als-dienst, Uberficering, steeleconomie. Vergelijk: crowdfunding.
Tip anderen
|