Nederlands: beleidsrente.
Communicatie van een centrale bank over haar lange termijn rentebeleid. Hiermee geeft de centrale bank inzicht in hoe en wanneer men aanpassingen doet in het monetair beleid (criteria).
In het verleden was bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) weinig genegen om het beleid voor de langere termijn te openbaren; medio 2013 lijkt daar verandering in te zijn gekomen.
Ook de Bank of England (BoE) heeft in augustus 2013 forward guidance-richtlijnen bekend gemaakt; zo zal het rentebeleid van de BoE in belangrijke mate zijn gekoppeld aan de werkloosheidsgraad.
Er is ook kritiek op de praktijk van forward guidance; het ver van te voren aankondigen van het verloop van het rentebeleid kan financiële markten in slaap sussen en het nemen van te grote risico's bevorderen. Tegenstanders spreken dan spottend ook wel van forward misguidance.
Voorbeeld
'Draghi stelde nadrukkelijk dat het schrappen van deze ’forward guidance’, het voorbereiden van de markt op de koers van de centrale bank, niet opgevat moet worden als een teken dat de ECB al overlegt over de afbouw van de steunmaatregelen. Het onderwerp ’tapering’, het terugschroeven van de maandelijkse aankopen van €60 miljard aan obligaties, is niet in de beleidsraad besproken volgens de Italiaan.'
Bron: DFT - 09-06-2017.
Zie ook: centrale bank, beleidsrente, financiële stabiliteit, monetair beleid, monetair beleidsanker, discontopolitiek, stimuleren van de economie, oververhitting (van de economie), rentebeleid, rentewapen (centrale banken), zero interest rate policy, inflation targeting. Vergelijk: guidance, forward-looking statement, outlook.
Tip anderen
|