Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames |
| Afgekort: Wet vifo.
Nederland: op 1 juni 2023 is de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) van kracht geworden. Deze wet introduceert een veiligheidstoets voor investeringen, fusies en overnames die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid.
Daarnaast introduceert de Wet Vifo een veiligheidstoets voor investeringen in ondernemingen met sensitieve technologie. Deze bedrijven beschikken over bepaalde kennis of informatie over deze technologie die gevolgen kan hebben voor de nationale veiligheid als deze uitlekt.
Voorbeeld
- 'Het kabinet wil meer buitenlandse overnames van Nederlandse techbedrijven kunnen toetsen op risico’s voor de nationale veiligheid. Het wil hiervoor meer technologieën aanwijzen als ‘zeer sensitief’. Door die uitbreiding zouden meer overnames van en investeringen in techbedrijven moeten worden gemeld dan nu het geval is. In het uiterste geval kunnen overnames na toetsing worden afgekeurd.
Dat blijkt uit een brief die minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken (EZ) dinsdag aan de Tweede Kamer stuurde. Hij schrijft daarin dat het kabinet nieuwe technologieën onder bereik wil brengen van de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo). Nu al moeten transacties van bedrijven in onder meer de chipsector en op het gebied van kwantumtechnologie en fotonica worden gemeld.'
Bron: FD - 03-09-2024.
- 'De Nijmeegse chipmaker Ampleon wordt vaak over het hoofd gezien. In het rijtje grote Nederlandse chipmakers wordt het bedrijf, dat in 2022 meer dan $310 mln omzet schreef, naast NXP en Nexperia zelden genoemd. Maar dat Ampleon interessante producten maakt, waaronder halfgeleiders voor radarsystemen en telecomnetwerken, staat in China haarscherp op het netvlies. In de zomer van 2022 werd Ampleon voor bijna $1,5 mrd verkocht aan een onbekende nieuwkomer op de Chinese chipmarkt: Wuxi Xichanweixin. .... Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil niet zeggen sinds wanneer het van de overname van Ampleon door Wuxi weet en of het er bezwaar tegen heeft. Sinds vorig jaar zomer heeft het ministerie door een nieuwe wet de bevoegdheid om overnames van bedrijven met ‘sensitieve’ technologie tegen het licht te houden. EZ kan dergelijke overnames in het uiterste geval tegenhouden wanneer het oordeelt dat deze een risico vormen voor de nationale veiligheid. En dat kan zelfs met terugwerkende kracht. Tot 1 februari had EZ volgens de betreffende wet Vifo (Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames) de tijd om onderzoeken te starten naar overnames gedaan na september 2020. Of zo’n onderzoek naar de overname van Ampleon is ingesteld wil EZ niet zeggen.'
Bron: FD - 08-05-2024.
Zie ook: nationale veiligheid, vitale sectoren, vitaal nationaal belang, investering, overname, fusie.
Tip anderen
| |