Uitgangspunt uit de speltheorie: winsten van de ene partij moeten elders in de markt leiden tot even grote verliezen; per saldo wordt er geen welvaart gecreëerd, de som van winsten en verliezen van alle marktdeelnemers gelijk aan nul.
Een gokspel is een voorbeeld van zero sum game. En ook veel besluitvormingsvraagstukken kunnen benaderd worden vanuit deze aanname.
In het Nederlands wordt gesproken over een 'nulsomspel'.
Voorbeeld
'Een economie met een lage groei creëert een zelfversterkend effect omdat pessimisme een schuldcultuur voortbrengt – en hoe meer we anderen de schuld geven, hoe pessimistischer we worden. Zodra mensen zichzelf overtuigen dat ze hun lot alleen kunnen verbeteren ten koste van iemand anders, stemmen ze op partijen die zich richten op diegenen waarvan zij denken dat die economische groei tegenhouden: immigranten, buitenlanders en minderheden. Deze partijen bieden niets op het gebied van economisch beleid om groei op lange termijn te genereren. Het resultaat is dat de zero sum game de neerwaartse economische trends verergert. Dit versterkt en verbreedt op zijn beurt de aantrekkingskracht van de zerosummentaliteit.'
Bron: FD, opinie Gordon Brown, voormalig minister van Financiën (1997-2007) en voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk (2007-2010) - 01-05-2024.
Zie ook: prisoners' dilemma, speltheorie, zero sum market, nulsomspel, positional wealth, Mercantilisme. Vergelijk: win-win situatie.
Tip anderen
|