Ook: beurscertificering (van aandelen). Vorm van een beschermingsconstructie. De stemgerechtigde aandelen van een vennootschap worden dan bij notariële akte overgedragen aan een stichting (administratiekantoor) die de vennootschap 'welgezind' is.
Deze stichting zal stemrechtloze, op de beurs verhandelde certificaten uitgeven aan beleggers.
Deze certificaathouders krijgen weliswaar de winst over hun certificaten, maar kunnen niet de zeggenschap die normaal bij de aandelen hoort laten gelden; zeggenschap en economisch eigendom worden door certificering van elkaar gescheiden.
Het eindresultaat is dat het stemrecht op de aandelen bij het administratiekantoor berust (en niet meer bij de certificaathouder). De stichting zal over het algemeen dit stemrecht ten gunste van de vennootschap uitoefenen.
Het gaat hier om een typisch Nederlandse constructie.
Nadat jarenlang werd aangedrongen op het afbouwen van beschermingsconstructies (en dus ook van certificaten) is er na de bankencrisis van 2008/2009 weer een tegenbeweging op gang gekomen die meent dat de invloed van aandeelhouders (met name als deze op kortetermijnwinsten uit zouden zijn), moet worden beperkt en dat certificering daarvoor juist een goede methode is.
Zie ook: beschermingsconstructie, administratiekantoor, certificaat, royeerbare certificaten, niet-royeerbare certificaten, de-certificering.
Tip anderen
|