Tweede deel van een oude beurswijsheid 'sell in May and go away, but remember: come back in September' die aangeeft dat men aandelen in mei zou moeten verkopen omdat de beurs historisch slecht presteert in de zomermaanden.
Deze wijsheid is omstreden; zo zijn er bijvoorbeeld onderzoeken die aangeven dat september en oktober gemiddeld juist slechte maanden zijn (en men dus pas in november zou moeten terugkeren) en mei redelijk goed.
Voorbeeld
- 'Vandaag begint de meteorologische herfst. Het is het seizoen waarin de dagen snel korter worden en de blaadjes vallen. Veel mensen kunnen hier slecht tegen en worden daardoor somber. Voor sommigen is het zelfs zo erg dat men lichttherapie nodig heeft. Die somberheid zien we de afgelopen jaren ook regelmatig terug op de financiële markten, zo blijkt uit (wat ouder) onderzoek. Hieruit komt naar voren dat de maand september beleggers gedurende het jaar het minste rendement biedt. Alle maanden van het jaar waren de afgelopen 100 jaar gemiddeld goed voor een positief resultaat, op september na. Het is de enige maand van het jaar waarbij de Dow Jones Index gemiddeld een verlies opleverde van zo’n 0,8 procent. Overigens is dit gegeven de laatste jaren wel aan het draaien, want als we een wat minder lange periode nemen, bijvoorbeeld de laatste tien jaar, dan blijkt niet september maar augustus de slechtste maand van het jaar. Het is niet zozeer dat het nieuws in de maand september minder positief is, maar eerder dat beleggers geneigd zijn hetzelfde nieuws door een minder roze bril te zien omdat men somberder is dan gemiddeld.'
Bron: Fintessa, column Krist Plaizer - 01-09-2022.
- 'Zomerblues op Damrak - ........ De beleggerswijsheid is ‘Sell in May and go away, but remember to be back in September'. Wie dat devies volgde, omzeilde deze zomermaanden verlies op de beurs. Het Damrak kende grote negatieve uitschieters. En september wordt waarschijnlijk niet veel beter.'
Bron: DFT - 02-09-2017.
Zie ook: beleggerswijsheid, marktanomalie, sell in May, kalendereffect, seizoenspatroon. Vergelijk: januari-effect, maandag-effect, campinghausse, campingcrash.
Tip anderen
|