Het te snel en omvangrijk bezuinigen door de overheid, waardoor de economische groei stilvalt of de economie krimpt. Bij sterk verhoogde lasten zullen bijvoorbeeld het consumentenvertrouwen en de consumptie afnemen, de besparingen toenemen, belastinginkomsten dalen, enzovoorts.
Achter de term steekt ook wel enigzins de Keynesiaanse gedachte dat ten tijde van economische tegenspoed verhoogde overheidsuitgaven een herstel zouden kunnen bewerkstelligen.
Zowel de invalshoek bezuinigen (huishoudboekje op orde) als de denkrichting stimuleren van de economie leveren veel discussie op; beide kampen hebben uitgesproken voor- en tegenstanders.
Voorbeeld
'De strenge bezuinigingsmaatregelen van Europese landen, bedoeld om de crisis op te lossen, sleurt de landen juist dieper in een recessie. Dit is de grootste dreiging voor de wereldeconomie. Dat stellen de Verenigde Naties vandaag in een rapport. Volgens de VN moeten de meeste ontwikkelde landen nog herstellen van de crisis in 2008 en 2009. De bezuinigingsmaatregelen die toen werden geïmplementeerd, werkten averechts.'
Bron: Volkskrant.nl - 08-06-2012.
Zie ook: bezuinigen, consumentenvertrouwen, besparingen (gezinnen), vraaguitval, schuldhoudbaarheid, economie, wereldeconomie, stimuleren van de economie, anticyclische begrotingspolitiek, Keynes, John Maynard. Vergelijk: aanbodzijde-economie, slim bezuinigen, stimuleren van de economie.
Tip anderen
|