Allerlei vormen van financiële producten (vooral verzekeringsproducten) en voorzieningen die met name bescherming moeten bieden tegen de gevolgen van natuurrampen, zoals overstromingen, orkanen, bosbranden of vulkaanuitbarstingen.
Dat zijn niet alleen de tradionele verzekeringsproducten en geldelijke reserveringen (geldfondsen), maar ook afgeleide producten als bijvoorbeeld 'cat bonds' (catastrofe-obligaties) en weerderivaten ('weather derivatives').
Bij natuurrampen gaat het om gebeurtenissen die relatief zelden optreden, maar die als ze optreden geweldige grote gevolgen hebben, zoals het verlies van veel mensenlevens en een enorme, langjarige economische/financiële schade.
Voorbeeld
'Natuurrampen hebben vorig jaar wereldwijd voor 210 miljard dollar, omgerekend ruim 171 miljard euro, aan schade aangericht. Volgens de Duitse herverzekeraar Munich Re, die deze cijfers jaarlijks meet, werden vooral de Verenigde Staten hard getroffen door orkanen en grote bosbranden. ......In de VS veroorzaakten natuurrampen voor 95 miljard dollar aan schade tegen 51 miljard dollar in 2019. Het land werd hard geraakt door tropische orkanen, maar ook zware onweersbuien en bosbranden in het westen van de VS. Al met al vonden zes van de tien kostbaarste natuurrampen plaats in de VS......De meest kostbare natuurramp waren grote overstromingen in China met 17 miljard dollar aan schade, waarvan slechts 2 procent is verzekerd.'
Bron: Belegger.nl - 07-01-2020.
Zie ook: klimaatrisico, verzekering, insurance linked securities, catastrofeobligatie, weerrisico, weerderivaten, El Niño, broeikaseffect, broeikasgas, Akkoord van Parijs, rampenfonds, Solidariteitsfonds van de Europese Unie.
Tip anderen
|