dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
loonstrook
 Vandaag 19-01-2019
18870 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
19-01jaaropgaaf
19-01flitslening
19-01collectieve goederen
19-01loonstrook
18-01veilige haven (beleggi...
18-01overnamekoorts
18-01deeltijdwerk
18-01deeltijdbaan
18-01superrijken
18-01Forbes’ Cost of Livi...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

commercial paper


Afgekort: CP. Ook (minder gebruikt): thesauriebewijs.

Verhandelbaar, kortlopend schuldpapier (een schuldbekentenis) dat is uitgegeven door niet-bancaire instellingen (zoals ondernemingen), uitsluitend in girale vorm (in Nederland althans), met looptijden variërend van twee weken tot twee jaar (maar meestal korter dan een half jaar), en een aflossingswaarde van minimaal EUR 500.000,-. Elke markt heeft echter zijn eigen kenmerken.

Het commercial paper wordt geplaatst bij professionele partijen, zoals banken en institutionele beleggers (onderhandse plaatsing). Commercial paper biedt dezelfde gebruiksvriendelijkheid als een bankkrediet, alleen is de uitlener meestal geen bank maar externe belegger. In tegenstelling tot (de meeste) obligaties wordt commercial paper druppelsgewijs uitgegeven naargelang de behoeften van de emittent.

Het is voor de uitgevende partij (vaak een onderneming) een relatief goedkope manier om haar liquiditeitspositie te verbeteren; niet zelden zijn de kosten lager dan die van een bankkrediet. Door commercial paper heeft de emittent de mogelijkheid zijn financieringsbronnen te spreiden (buiten de traditionele banklijnen om). Het programma geeft de emittent verder ook een grotere naamsbekendheid. Een risico is dat verlenging moeilijk kan worden als de risico-opslag stijgt.

Voor investeerders is onder meer aantrekkelijk dat commercial paper - in vergelijking met andere beleggingen, zoals de termijnrekeningen - het grote voordeel van verhandelbaarheid biedt. Er is bovendien een ruime keuze in commercial paper als het gaat om het bedrag, de munteenheid of de looptijd.


Zie ook: papier, schuldbewijs, schuldpapier, geldmarkt, geldmarktpapier, money market fund, Euro commercial paper, asset-backed commercial paper, back-up faciliteit, debt financing. Vergelijk: bedrijfsobligatie, medium term note, certificate of deposit.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet