Dierlijke instincten. Begrip uit de economische wetenschap waarmee psychologische drijfveren en instincten worden bedoeld, irrationele factoren die het economisch handelen van mensen mede bepalen. Vaak gaat men er van uit dat rationele beslissingen dat handelen bepalen, maar belangrijk zijn ook begrippen als angst, hebzucht, vertrouwen, corruptie, herinneringen en geldillusie.
Recent hebben de economen Akerlof en Shiller veel aandacht besteedt aan dit onderwerp, maar dit begrip werd al tijdens de Grote Depressie door John Maynard Keynes gebruikt om een aantal oorzaken van de crisis te beschrijven.
Voorbeeld
'Een reden waarom de neergang in de VS vooralsnog is uitgebleven, is dat de meeste bedrijven en huishoudens de rentestappen van de Federal Reserve nog altijd maar nauwelijks voelen. .....Het risico zit evenwel in de lagere inkomensgroepen en in de bedrijven die nu naar de markt gaan. Die hebben wel degelijk last van hogere leentarieven. ......Als eenmaal toch de werkloosheid begint op te lopen en steeds meer mensen het gevoel krijgen dat zij wellicht de volgenden zijn, kan de economie haar animal spirits verliezen en kan de effectieve vraag inzakken.'
Bron: FD, interview John Reis, marktstrateeg Deutsche Bank - 20-12-2023.
Zie ook: gedragseconomie, behavioral finance, vertrouwen, vertrouwenscrisis, angst, hebzucht, angst en hebzucht, geldillusie, irrational exuberance, irrationeel pessimisme, financiële crisis, corruptie, marktisme, Keynes, John Maynard, Akerlof, George, CNN Money Fear & Greed Index, Crypto Fear & Greed Index, financiële films.
Tip anderen
|