Een productiebedrijf of werkomgeving met zeer slechte, vaak ook gevaarlijke arbeidsomstandigheden, vooral indien bezien vanuit het oogpunt van welvarende (meestal westerse) samenlevingen met een hoge levensstandaard. Bij dergelijke werkomstandigheden gaat het om zaken als:
- lange werkdagen,
- lage lonen en uitbuiting door de werkgever,
- onhygiënische werkomgeving,
- het gebruik van gevaarlijke stoffen of - meer algemeen - het werken in gevaarlijke arbeidsomstandigheden,
- kinderarbeid,
- de prikkel om te investeren in moderne productietechnologie en veiligheid is laag.
Vaak wordt de term negatief uitgelegd. Er zijn overigens ook voorstanders van sweatshops, die de nadruk leggen op de voordelen op korte termijn voor werknemers (werkgelegenheid en inkomsten) en op langere termijn voor de verdere ontwikkeling van de economieën van ontwikkelingslanden.
Voorbeeld
'Worsteling textielsector na inferno Bangladesh - Westerse kledingbedrijven lagen de afgelopen weken flink onder vuur, na de brand in een Bengalese fabriek die het leven kostte aan meer dan honderd werknemers. Tussen de puinhopen lagen labels en documenten van gerenommeerde merken als Walmart en Carrefour, maar ook van het Nederlandse C&A. ...Het familiebedrijf C&A is lang niet de enige afnemer uit ons land die banden heeft met de Bengalese kledingindustrie. En stuk voor stuk hebben ze allemaal met dezelfde problematiek te maken. Alle merken die hun kleren daar laten maken, worstelen met de vraag hoe ze redelijke arbeidsomstandigheden voor de vele miljoenen werknemers kunnen waarborgen.'
Bron: DFT.nl - 08-12-2012.
Zie ook: ontwikkelingsland, lagelonenland, opkomende markten, arbeid, loon, inkomen, werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, moderne slavernij, McJobs, International Labour Organization, duurzaam beleggen.
Tip anderen
|