dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Simple Model of Rational Crime
 Vandaag 25-05-2019
19160 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
24-05Simple Model of Ration...
24-05vliegbelasting
24-05SMORC
24-05tickettaks
23-05Global Index of Econom...
23-05zeldzame aardmetalen
23-05Legatum Prosperity Ind...
23-05natuurlijke hulpbronne...
23-05grondstoffennationalis...
23-05zeldzame aardelementen
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

bad bank


'Slechte bank', in het Nederlands soms ironisch ook 'vuilnisbank' of 'afvalbank' genoemd. De ' bad bank' is een speciaal (vaak door een overheid) opgerichte bankholding waarin de 'slechte leningen' van één of meer bestaande banken worden verzameld.
Deze giftige financiële producten worden tegen lage tarieven (met fikse kortingen) overgenomen vanfinanciële instellingen; door het overnemen hiervan verbetert de kredietkwaliteit (kredietbeoordeling, credit rating) van de betrokken banken en zou er weer ruimte moeten ontstaan om kredieten te verstrekken.
Eufemisme: restbank.

Voorbeeld

  • 'Anglo Irish Bank verliest bijna 13 miljard - ...Het torenhoge verlies, het hoogste dat ooit door een Iers bedrijf bekend moest worden gemaakt, kwam vooral door enorme afschrijvingen op slechte leningen. In totaal verloor Anglo Irish Bank daarop 15,1 miljard euro.
    Van die afschrijvingen had 10 miljard euro betrekking op leningen die binnenkort worden overgenomen door de 'bad bank' van de Staat. De overheid heeft die opgericht om de banken van hun oninbare vorderingen te verlossen. Na die transactie zal de bank, als de Europese Commissie daarmee instemt, verder worden opgebroken in een 'goed' en een 'slecht' deel.'
    Bron: Beursduivel.be - 31-03-2010.
  • 'Goede en slechte bank - Om een einde te maken aan die groeiende bankenonzekerheid heeft Dublin nu beslist Anglo Irish in twee te splitsen, in een 'Funding Bank' en een 'Asset Recovery Bank'. Kort samengevat: in een goede en slechte bank. De spaartegoeden van de bestaande klanten van Anglo Irish zullen worden overgebracht naar de Funding Bank. Die blijft trouwens werken onder de overheidsgarantie van de Ierse regering. De Asset Recovery Bank omvat dan weer alle probleemkredieten en blijft volledig in handen van de overheid. Wat er met die bank op termijn zal gebeuren staat nog niet vast.'
    Bron: Tijd.be - 09-09-2010.


De in bovenstaand voorbeeld in Ierland opgerichte slechte bank gaat door het leven als de National Asset Management Agency (Nama).
Aangezien een 'bad bank' feitelijk een staatsbank is, bestaat het gevaar dat de problemen uiteindelijk worden afgewenteld op de belastingbetaler.

Engels (ook): collection bank.


Zie ook: bankensector, brugbank, zombiebank, sterfhuisconstructie, afwikkelfonds, vastgoedbeheerorganisatie, scheidbare bank, good bank, toxic paper, giftige financiële producten, legacy assets, noodfonds, dumpfonds, sovereign poverty fund, reddingsoperatie, National Asset Management Agency, Erste AbwicklungsAnstalt, Novo Banco. Vergelijk: good bank, omgekeerde bad bank.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet