Ook: allocatie, middelenverdeling.
Het verdelen van voor belegging beschikbare gelden over verschillende beleggingscategorieën (zie: activa-categorie) of type investeringen. Anders gezegd: het samenstellen van de beleggingsmix.
Deze keuze is gebaseerd op doelstellingen van de belegger.
Bijvoorbeeld de activa-categorieën aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen of liquide middelen. Of de verdeling binnen aandelen over verschillende sectoren, zoals industrie, handel, technologie, energie, dienstverlening, enzovoorts.
Door te variëren in de beleggingsmix kan een beleggingsportefeuille een offensiever (risicovoller) of defensiever (risicomijdender) karakter krijgen.
Voorbeeld
'Om die schijnveiligheid te vermijden en wel kansen tijdens dalingen te benutten bestaat er voor beleggers een ontzettend waardevol instrument: asset allocatie. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot de verborgen waarde is die hierin schuilt voor iedere belegger. Asset allocatie is de verdeling van vermogen over verschillende beleggingscategorieën. Door te spreiden over bijvoorbeeld Aandelen, Obligaties, Vastgoed en Edelmetalen beperk je niet alleen het risico, maar wanneer je je strikt aan deze vaste verdeling houdt gebeurt er automatisch iets wat de meeste beleggers niet voor elkaar krijgen: laag kopen, hoog verkopen. Stel dat de asset allocatie voorschrijft dat 50% van een portefeuille uit aandelen moet bestaan. Wanneer beurzen fors oplopen zoals in 2021, zal de aandelenallocatie te groot worden. Bijvoorbeeld 65%. Door dan aandelen te verkopen en winst te nemen is de portefeuille weer in balans. Is er paniek en dalen aandelenbeurzen zoals nu? Dan zal de aandelenallocatie te laag uitvallen en moet er laag worden bijgekocht. Het mechanisme van asset allocatie zorgt ervoor dat je je niet druk hoeft te maken om korte termijn impact en resulteert erin dat je wel profiteert van lange termijn kansen.'
Bron: 1vermogensbeheer.nl, column Jim Tehupuring - 30-04-2022.
Engels: asset allocation.
Zie ook: alloceren, activa-categorie, asset mix, beleggingsmix, middelenverdeling, alloceren, attributie, attributie-analyse, sectorallocatie (beleggen), tactical asset allocation, portefeuillestrategie, actief portefeuillebeheer, modelportefeuille, stijlanalyse.
Tip anderen
|