Ook: asset-allocatie.
De verdeling van beleggingen over verschillende beleggingscategorieën, zoals liquide middelen (deposito's), aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen, maar ook de nadere onderverdeling in binnen- en buitenlandse beleggingen en verschillende subcategorieën binnen die beleggingscategorieën.
Door te variëren in de beleggingsmix kan een beleggingsportefeuille een offensiever (risicovoller) of defensiever (risicomijdender) karakter krijgen.
Voorbeeld
'60% aandelen en 40% obligaties werd lange tijd gezien als de ideale mix voor een hoog rendement bij een minimum aan volatiliteit. De 60/40-portefeuille ligt echter al een tijdje onder vuur vanwege tegenvallende prestaties. PGIM Fixed Income deelt de kritiek slechts ten dele. Er is wel degelijk nog een toekomst voor deze modelportefeuille, maar vooral het obligatiedeel moet flink op de schop. Een belangrijk probleem bij de 60/40-portefeuille is volgens PGIM dat de obligaties vooral zijn opgenomen als stabilisator in tijden van aandelencrises en minder als bron van inkomsten. Bij de lage rente van de laatste jaren blijkt dat slecht te werken, met name voor jongeren. Volgens PGIM moet er daarom meer aandacht komen voor het soort obligaties in de portefeuille.'
Bron: IEX Profs - 13-04-2022.
Engels: asset mix.
Zie ook: belegging, beleggingscategorie, activa-categorie, beleggingsstijl, diversificatie, universum, risico, risicoprofiel (van een belegger), risico-rendementsprofiel, spreiding, asset-allocatie, tactical asset allocation, modelportefeuille, portefeuillestrategie, defensieve portefeuille, offensieve portefeuille, fully invested, strategisch beleggingsbeleid, tactisch beleggingsbeleid, beleggingsfonds, balanced fund, gemengd fonds, landenfonds, crossover fonds, levenscyclusfonds, fondsbeleggen, activa-categorie, asset mix, middelenverdeling, alloceren, attributie, attributie-analyse, sectorallocatie (beleggen), portefeuillestrategie, actief portefeuillebeheer, modelportefeuille, stijlanalyse.
Tip anderen
|